Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo odmenu na hlavu Tunisana: Nové FOTO podozrivého

Podozrivý Anis A. je stále na úteku Zobraziť galériu (21)
Podozrivý Anis A. je stále na úteku (Zdroj: polícia)

BERLÍN - Polícia je na stope nového podozrivého! Na povrch vyplávali informácie o pravdepodobnom útočníkovi z vianočných trhov v Berlíne. Nemecké médiá informujú, že ide o Anisa A., ktorý môže stáť za krvavou masakrou pri ktorej zomrelo 12 ľudí. Po incidente zmizli dve ženy - manželka zraneného muža z Izraela a žena z Talianska.

AKTUALIZOVANÉ

Súrodenci neveria v jeho vinu (21:54)

Súrodenci Tunisana Aníz Amriho, ktorého nemeckí vyšetrovatelia podozrievajú z pondelkového útoku v Berlíne, neveria v jeho vinu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá hovorila s Amriho bratom a sestrou, obaja sa vyslovili proti terorizmu. "Keď som fotku svojho brata uvidel v médiách, nemohol som uveriť vlastným očiam," povedal Amriov brat Abdal Kadir. "Nemôžem uveriť, že ten čin spáchal on," dodal s tým, že ak by sa predsa len v rozpore s jeho očakávaním preukázalo, že za masaker na berlínskom vianočnom trhu je zodpovedný jeho 24-ročný brat, potom si zaslúži akýkoľvek trest. "Nikdy sme nemali pocit, že je niečo zle," povedala Amriho sestra Nadžúa. "Boli sme v kontakte cez facebook, vždy sa usmieval a bol šťastný," uviedla
 

Trump reagoval (20:58)

Budúci americký prezident Donald Trump dnes označil pondelkový teroristický čin v Berlíne útokom proti ľudskosti. Informovala o tom agentúra Reuters. Už v pondelok obvinil z atentátu islamských teroristov, ktorí podľa neho v mene svetového džihádu bez prestania masakrujú kresťanov.

 

Upravený popis Tunisana (20:37)

V dokumente sa uvádza, že Amri je 178 centimetrov vysoký a váži 75 kilogramov. Oči má hnedé a vlasy čierne. Prokuratúra zároveň varuje, že podozrivý môže byť ozbrojený a nebezpečný. Tuniská polícia medzitým podľa miestneho denníka Aš-Šurúk vypočula Amriho rodinu. Tá vypovedala, že s ním nebola v pravidelnom kontakte od doby, čo vlasť na konci roku 2010 počas protivládnych nepokojov opustil. Aš-Šurúk uviedol, že Amriho príbuzní žijú v chudobných pomeroch v severnej provincii Kajruván, ktorá je považovaná za salafistickou baštu.

 

Ľudia protestujú v blízkosti vianočných trhov.
Zobraziť galériu (21)
Ľudia protestujú v blízkosti vianočných trhov.  (Zdroj: SITA/AP)

Česko trvá na opatreniach (18:25)

Zvýšené bezpečnostné opatrenia v Česku, ktoré boli zavedené kvôli pondelkovému útoku v Berlíne, potrvajú minimálne do 2. januára. Novinárom to dnes povedal minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD). Po celej krajine sú hliadky posilnené o 500 policajtov. Vjazd na niektoré frekventované miesta, napríklad vianočné trhy vo väčších mestách alebo dolnú časť Václavského námestia, potom blokujú zátarasy.

 

Ponúkajú odmenu (18:02)

Nemecko ponúka odmenu 100.000 eur za informácie, ktoré povedú k dolapeniu Tunisana podozrivého z pondelkového útoku kamiónom na vianočný trh v Berlíne. Po Tunisanovi, ktorý je identifikovaný ako 24-ročný Anis Amri, tak Spolkový kriminálny úrad (BKA) formálne začal verejné pátranie.
MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)
 

Tunisan bol vysoko mobilný (17:23)

Tunisan, ktorý je podozrivý z pondelkového vražedného útoku v Berlíne, žil od februára v nemeckej metropole, nedávno ale krátko navštívil Severné Porýnie-Vestfálsko. Na tlačovej konferencii v Düsseldorfe to dnes vyhlásil minister vnútra tejto západnej spolkovej krajiny Ralf Jäger. O Tunisanovi tiež povedal, že očividne používal viacero identít a že bol vysoko mobilný, pretože sa často pohyboval po celom Nemecku.

 

Zvýšia bezpečnostné opatrenia (16:54)

Nemecko zvýši bezpečnostné opatrenia počas tohtoročných silvestrovských osláv. Uviedol to dnes minister vnútra Thomas de Maiziére. Berlínsky primátor Michael Müller vyzval občanov, aby sa nepoddávali strachu, zároveň ale boli obozretní. Viac bezpečnostných kamier v uliciach nemecká metropola kvôli pondelkovému útoku neplánuje, uviedla agentúra DPA. Iné opatrenia už ale prijala.
 

Ukázali FOTO Anisa (16:32)

Polícia ukázala fotky podozrivého Anisa A. Zaujímavosťou je, že Tunisan má zajtra narodeniny.

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: polícia)

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: polícia)

 

V kabíne sa zápasilo až do konca (16:23)

Médiá počas dňa informovali o tom, že Tunisan mal väzby na islamistov. Minister vnútra západnej spolkovej krajiny Düsseldorf Ralf Jäger dnes potvrdil, že sa úrady tomuto podozreniu venovali a že v novembri sa o neho zaujímalo aj protiteroristické stredisko GTAZ, ktoré slúži ako koordinačný orgán medzi spolkovými krajinami a spolkovou vládou. Jäger spresnil, že muža bezpečnostné zložky podozrievali z prípravy závažného činu, ktorý by ohrozil bezpečnosť krajiny.
 
Frank-Walter Steinmeier dáva kvety na počesť obetiam útoku v Berlíne.
Zobraziť galériu (21)
Frank-Walter Steinmeier dáva kvety na počesť obetiam útoku v Berlíne.  (Zdroj: SITA/AP)

V kabíne sa zápasilo až do konca (16:05)

Najčítanejší nemecký denník Bild uviedol, že tridsaťsedemročný Poliak bol malokalibrovou zbraňou zastrelený, až keď sa kamión po prejazde častí vianočného trhu zastavil. Doteraz sa špekulovalo, že zomrel skôr, možno už v momente, keď páchateľ kamión ukradol. Predtým sa v kabíne nákladného vozidla strhol zápas, pri ktorom poľský vodič podľa všetkého zabránil ešte väčšej katastrofe.
 

Zásah v Emmerichu (15:49)

Nemecká polícia zasahuje v Emmerichu na západe krajiny v azylovom stredisku, kde býval Tunisan podozrivý z útoku na berlínsky vianočný trh. Na mieste je podľa serveru denníka Rheinische Post až 150 policajtov. Po novom podozrivom, ktorým je podľa nemeckých médií mladý Tunisan, pátra nemecká polícia zhruba od dnešnej polnoci.
 
Podozrivého hľadá polícia aj v ďalších európskych krajinách. Ukazuje sa, že nemecké úrady o Tunisanovi menom Anis A. už nejakú dobu vedeli. V novembri o ňom podľa informácií agentúry DPA jednalo špeciálne protiteroristické centrum. V decembri sa Tunisan úradom stratil.
 

Trestné oznámenie na politika (15:46)

Mníchovská polícia začala dnes prešetrovať trestné oznámenie podané na politika Alternatívy pre Nemecko (AFD) Markusa Pretzella dôsledku príspevku na twitteri, v ktorom označil obete atentátu na berlínskom vianočnom trhu za "Merkelovej mŕtvych". Politiku nemeckej vlády v migračnej kríze označil za príčinu útoku tiež podpredseda pravicovo populistickej strany Alexander Gauland, informovala dnes agentúra DPA.

Pátrajú v celom shengenskom priestore (15:27)

Minister vnútra Thomas de Maizière potvrdil, že polícia pátra po novom podozrivom a to v Nemecku aj v celom schengenskom priestore. Nemusí ísť podľa neho ale nutne o páchateľa útoku. Člen výboru pre otázky vnútra nemeckého Spolkového snemu Stephan Mayer ale novinárom povedal, že podozrivým, po ktorom polícia pátra, je Tunisan s väzbami na islamskú scénu. Minister vnútra de Maizière dnes členov parlamentného výboru o prebiehajúcom vyšetrovaní osobne informoval.

Väčšina ľudí v Nemecku nemá strach (15:02)

Napriek pondelňajšiemu útoku v Berlíne, ktorý si vyžiadal 12 životov, považuje 80 percent Nemcov svoju krajinu za bezpečnú. Zároveň ale každý desiaty zo strachu pred teroristickými útokmi vynechá návštevu veľkých verejných akcií, ako sú napríklad vianočné trhy. Ukázal to aktuálny prieskum agentúry Forsa pre televíziu RTL.

Kamionisti smútia za zosnulým kolegom (14:56)

Nemecká polícia je blízko k dolapeniu podozrivého z atentátu v Berlíne na vianočných trhoch. Nemecký denník Bild informuje, že muži zákona sú na stope muža menom Anis A. pôvodom z Tuniska. Má mať niekoľko pasov, jeho vek môže byť 21 alebo 23 rokov. Polícia na neho natrafila vďaka dokladom, ktoré mal nechať v kabíne kamiónu, informuje Bild.

Podozrivý Anis A.
Zobraziť galériu (21)
Podozrivý Anis A.

Dokumenty v kamióne (12:05)

Nemecký týždenník Der Spiegel informuje, že Tunisan sa narodil v roku 1992 v tuniskom meste Tetuán. Anis A. je známy tiež pod pseudonymom Ahmed. Polícia sa domnieva, že podozrivý môže byť zranený a preto prehľadáva aj nemocnice.

Podozrivý napojený na Saláfistov (12:15)

Podľa agentúry DPA chystá polícia zásah v severnom Porýnií-Vestfálsku, keďže dokument, ktorý našla polícia v kamióne bol vydaný v tomto regióne. Ten mu umožňoval v krajine zostať. Bild píše, že podozrivý bol podľa polície nebezpečný, televízia ARD informuje o možno napojení na Saláfistov zo západného Nemecka. Hľadaný Tunisan je podozrivý s napojenia na nedávno zatknutého salafistického duchovného Abu Wallaaema.

V apríli žiadal o azyl (12:19)

Tunisan prišiel podľa Süddeutsche Zeitung do Nemecka v júli minulého roka. Dovtedy býval v Taliansku. V apríli požiadal v Nemecku o azyl.

Polícia vyhodnocuje dôkazy (12:24)

Berlínska polícia ohľadne pondelňajšieho útoku vyhodnocuje vyše 500 indícií. Vyšetrovatelia pracujú s výpoveďami svedkov, stopami DNA či odtlačkami prstov, ale aj s údajmi o polohe, ktoré umožňujú identifikovať mobilný telefón páchateľa.

Chýbajú dve ženy

Jedným z vážne zranených je aj Izraelčan, ktorého manželka je od útoku nezvestná. Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nahšon dnes povedal, že muž je po operácii v stabilizovanom stave a izraelské orgány sú v "nepretržitom" styku s nemeckými úradmi v snahe nájsť jeho manželku. Nahšon spresnil, že manželský pár bol v Berlíne na dovolenke a ich príbuzní pricestovali do Nemecka v utorok.

Nezvestná Talianka Fabrizia Di Lorenzo

Poliak zápasil s útočníkmi

Poľský kamionista, ktorého vozidlo bolo použité pri pondelňajšom útoku v Berlíne, bol v čase tejto udalosti ešte nažive. Vyplýva to z výsledkov pitvy Poliaka identifikovaného ako 37-ročný Lukasz Urban, ktorého našli po náraze kamióna do areálu vianočných trhov mŕtveho na sedadle spolujazdca.

K útoku kamiónom v berlínskej štvrti Charlottenburg, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a 48 zranených, sa prihlásila v utorok teroristická organizácia Daeš. Nemecká Spolková prokuratúra medzitým oznámila, že 23-ročného Pakistanca, zadržaného krátko po udalosti ako podozrivého zo spáchania teroristického činu, prepustili na slobodu, keďže doterajšie výsledky vyšetrovania nepotvrdili jeho prítomnosť v kabíne vozidla.

Zdemolované vianočné trhy v
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa najnovších zistení, ktoré prinieslo v noci na dnes internetové vydanie denníka Bild, bol poľský vodič nažive až do chvíle, keď zatiaľ neznámy terorista nasmeroval kamión medzi návštevníkov vianočných trhov na námestí Breitscheidplatz.

Prečítajte si tiež: MIMORIADNY ONLINE Krvavý útok v Berlíne: K masakre sa prihlásila teroristická organizácia

Nemenovaný vyšetrovateľ, ktorého Bild citoval, je presvedčený, že v kabíne došlo k súboju, pričom útočník bodol Poliaka viackrát nožom, pretože sa snažil zasiahnuť do riadenia, aby zachránil životy ľudí. Po tom, ako vozidlo zostalo stáť medzi stánkami, páchateľ kamionistu zastrelil a ušiel. Nemecká rozhlasová stanica RBB medzitým informovala, že poľská polícia začala vyšetrovať usmrtenie Lukasza Urbana ako prípad vraždy.

Po útoku v Berlíne sú nezvestné dve ženy

Po pondelkovom útoku na vianočný trh v Berlíne sú nezvestné dve cudzinky - jedna z Talianska a druhá z Izraela. Ich príbuzní sa obávajú, že sú medzi dvanástimi doterajšími obeťami útoku kamiónom. 

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Tridsaťjedenročná Talianka podľa agentúry ANSA v Berlíne žila už niekoľko rokov a jej mobilný telefón sa našiel na mieste útoku na námestí Breitscheidplatz v západnej časti nemeckej metropoly. Rodina ženy je už v Berlíne, kde čaká na výsledky testu DNA. "Nerobím si žiadne ilúzie," povedal médiám otec mladej ženy, ktorá sa vo štvrtok chystala na cestu do Talianska na Vianoce.

Druhou nezvestnou je Izraelčanka, ktorá bola v pondelok večer na vianočnom trhu pri pamätnom kostole cisára Viliama (Gedächtniskirche) so svojím mužom, ktorý pri útoku utrpel ťažké zranenia. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok povedal, že má o život tejto ženy strach. Polícia podľa doterajších informácií medzi obeťami identifikovala šesť Nemcov. Siedmou obeťou je poľský vodič kamiónu, ktorého podľa všetkého zabil páchateľ útoku.

Kriminalisti veria v skoré zadržanie útočníka z Berlína 

Pri pátraní po osobe, ktorá spáchala pondelňajší útok na vianočné trhy v Berlíne, je značná šanca, že už čoskoro prinesie očakávaný výsledok. Predseda odborovej organizácie Zväz nemeckých kriminalistov (BDK) André Schulz sa tak vyjadril v utorok večer vo vysielaní televíznej stanice ZDF.

Šéf kriminalistických odborov je podľa vlastných slov "pomerne optimistický", pokiaľ ide o možnosť, že sa už v priebehu dneška alebo "v blízkej budúcnosti" verejnosť dozvie o novom podozrivom. Hoci zatiaľ nemohol zverejniť podrobnosti, prezradil, že vyšetrovatelia majú k dispozícii "dobré indície" a "veľmi veľa záchytných bodov".

Zdemolované vianočné trhy v
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Berlínska polícia uviedla, že ohľadne pondelňajšieho útoku vyhodnocuje viac ako 500 indícií. Podľa Schulza vyšetrovatelia pracujú s výpoveďami svedkov, stopami DNA či odtlačkami prstov, ale aj s údajmi o polohe, ktoré umožňujú identifikovať mobilný telefón páchateľa. "Máme veľa možností, ako nájsť túto osobu," ubezpečil.

Policajné hliadky na trhoch posilňujú po celom svete

Taliansko

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Francúzsko

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Británia

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Londýnska polícia bude oddnes uzatvárať ulice pri Buckinghamskom paláci v čase, keď prebieha na priestranstve pred palácom výmena stráží, ktorá je pre návštevníkov britskej metropoly obľúbenou atrakciou. Reaguje tak na pondelňajší útok v Berlíne, kde zatiaľ neznáma osoba vrazila kamiónom do areálu vianočných trhov, pričom zahynulo 12 ľudí a ďalších 48 utrpelo zranenia.

Pravidelné uzávierky a nové zátarasy v okolí sídla britského panovníka tvoria súčasť narýchlo prijatého súboru bezpečnostných opatrení po berlínskom útoku, aj keď podľa polície sa s týmito zmenami rátalo. Ceremoniálna výmena stráží pred palácom je totiž udalosťou, ktorá tradične priťahuje na toto exponované miesto v centre Londýna davy turistov.

Prijatý plán predpokladá, že pri každej výmene stráží budú okolité ulice uzavreté takmer dve hodiny. Polícia upozornila, že ide o "preventívne opatrenie" s trojmesačnou platnosťou a nevychádza zo špecifických informácií spravodajských služieb. V Británii platí v súčasnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom, čo znamená, že tamojšie úrady rátajú s vysokou pravdepodobnosťou útoku.

Nemecko

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Španielsko

MIMORIADNA SPRÁVA Nemecko vypísalo
Zobraziť galériu (21)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: Vianočné trhyútok NemeckoBerlínDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu