Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Židovskí občania v Jordánsku sa nechcú presídliť: Kontroverzný návrh vlády odmietli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

AMONA - Obyvatelia židovskej osady Amona ležiacej v Predjordánsku odmietli kompromisný návrh vlády, ktorá im ponúkla stavebný pozemok v susedstve s možnosťou vybudovať tam trvalú osadu výmenou za pokojný odchod zo súčasnej lokality.

 Osadníci svoj nesúhlas s návrhom vlády zdôvodnili tým, že nemajú žiadne záruky, že budú môcť zostať žiť v rovnakej oblasti - na úpätí pahorku -, ako to žiadajú. Vláda im ponúkla pozemky, ku ktorým sa ich majitelia nehlásia. V tomto prípade ide zrejme o Palestínčanov, ktorí svoje pozemky opustili pred alebo počas zabratia oblasti Izraelom v roku 1967 a ich totožnosť nie je známa. Podľa vládneho návrhu by Amončania na tomto území dva roky žili v provizóriu a vláda by sa za ten čas pokúsila súdnou cestou dosiahnuť, aby bolo vlastníctvo pozemkov prisúdené novým majiteľom. Po takomto verdikte by mohla nasledovať výstavba trvalej osady.

Po odmietnutí vládneho návrhu obyvatelia osady Amona prežili nepokojnú noc. Ich neistotu a obavy z vysťahovania umocňovali aj poplašné správy, ktoré sa šírili na sociálnych sieťach, najmä pokiaľ ide o okamžitý príchod polície a búracích čiat. Dnes ráno sa v osade zhromaždili desiatky ľudí, obyvateľov osady i ich podporovateľov, aby protestovali proti vysťahovaniu, informovala spravodajská televízia i24news. "Nedáme sa len tak presídliť," vyhlásil jeden z prítomných, ktorý však súčasne uviedol, že "s policajtmi sa nebudeme biť".

Rozhodnutie najvyššieho súdu, ktorý nariadil, že vysťahovanie Amony sa musí uskutočniť do 25. decembra, naďalej platí, aj keď vládne zdroje medzičasom naznačili, že súd požiadajú o 30-dňový odklad výkonu jeho rozhodnutia. 

Amona patrí medzi osady postavené na súkromných palestínskych pozemkoch a bez náležitého úradného povolenia a je jednou z najstarších osád na západnom brehu Jordánu, uviedol spravodajský portál Ynetnews. Protesty proti vysťahovaniu osadníkov z Amony sa uskutočnili aj v roku 2006, keď pri nich bolo zranených vyše 200 demonštrantov a 50 policajtov.

Osud osady Amona má dohru aj na politickej scéne, kde sa teraz premiér Benjamin Netanjahu snaží v parlamente pretlačiť zákon na retroaktívnu legalizáciu 55 "divokých" židovských osád postavených bez povolenia na okupovaných palestínskych územiach. Podľa francúzskeho denníka Le Figaro je Netanjahu nútený presadiť tento zákon v záujme zachovania existujúcej vládnucej koalície, v ktorej je ultrakonzervatívna strana Židovský domov veľmi vplyvným partnerom. Ako informoval server i24news, Amona medzi týmito osadami nie je. 

Viac o téme: ŽidiaJordánskoIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu