Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Tajná správa NATO odhalená: Armáda je pripravená zasiahnuť na Balkáne, v prípade hrozby z Ruska

Vojaci NATO Zobraziť galériu (2)
Vojaci NATO (Zdroj: SITA)

ZÁHREB - Severoatlantická aliancia je pripravená operatívne intervenovať na západnom Balkáne, ak bude nutné zabrániť medzietnickému stretu a podporiť bezpečnosť a stabilitu. Napísal to záhrebský denník Večernji list s odvolaním sa na tajný dokument NATO venovaný situácii v tejto časti Európy.

Tajné služby varujú: Táto európska krajina sa stáva hlavným centrom islamského extrémizmu

Dokument, do ktorého vraj mal denník možnosť nahliadnuť v Bruseli, bol schválený v decembri na úrovni ministrov zahraničných vecí. Podrobne sa v ňom opisujú dva druhy hrozieb, "ktorým čelia štáty v juhovýchodnom susedstve Chorvátska: destabilizujúce konania Ruska a rastúci extrémizmus a radikalizácia ako dôsledok návratu zahraničných bojovníkov zo Sýrie a Iraku".

Podrobnejšie sa v materiáli nerozoberá, čo znamená, že aliancia je pripravená operatívne intervenovať. Avšak zdroje denníka neoficiálne hovoria, že dôraz sa kladie na podporu bezpečnosti a stability, a preto to nemá byť chápané ako hrozba, ale ako upozornenie na odvrátenie potenciálnych hrozieb, ktoré NATO, ako z formulácie textu vyplýva, bude na západnom Balkáne intenzívne sledovať.

Tajná správa NATO odhalená:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NATO)

V dokumente sa napríklad poukazuje na skutočnosť, že podľa údajov z roku 2015 odišlo z Bosny a Hercegoviny približne 260 bojovníkov s cieľom zapojiť sa do bojov v Sýrii a Iraku na strane teroristických organizácií Islamský štát a Al-Kájda. Radikalizácia, násilný extrémizmus a návrat bojovníkov z frontových línií sú označené za "závažný dôvod na znepokojenie".

Pokiaľ ide o druhý dôvod na znepokojenie, v dokumente sa poukazuje na to, že Rusko svoje aktivity najviac zameriava na srbských obyvateľov regiónu, pri ktorých majú najväčší ohlas. Aliancia "zaznamenáva rast ruských aktivít na západnom Balkáne, ktoré zahŕňajú destabilizujúce správanie". Ide o zmes politických odkazov, budovanie vzťahov medzi elitami, investícií do energetického a mediálneho sektora.

Týka sa to aj politickej a ekonomickej podpory bosnianskej Republiky srbskej s cieľom zabrániť euroatlantickému smerovaniu Bosny a Hercegoviny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu