Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Masaker po ligovom zápase v Istanbule: VIDEO Explózia zabila 30 policajtov, prví podozriví

Pri štadióne vybuchla bomba! Zobraziť galériu (10)
Pri štadióne vybuchla bomba! (Zdroj: SITA/AP)

ISTANBUL - Sobotňajšie výbuchy pri futbalovom štadióne istanbulského klubu Besiktas si vyžiadali životy 38 ľudí, z toho 30 policajtov. Ďalších 155 ľudí bolo zranených a teraz sú v starostlivosti lekárov. Oznámili to dnes tureckí ministri vnútra a zdravotníctva.

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu dnes informoval, že v súvislosti s útokmi bolo zadržaných desať podozrivých. Bezpečnostné zdroje predtým informovali o 13, neskôr o 15 obetiach na životoch. 

Masaker po ligovom zápase
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

K explóziám prišlo v blízkosti nového štadióna Vodafone Arena v európskej časti Istanbulu asi hodinu po stretnutí. Jeden z výbuchov sa odohral priamo pred štadiónom, druhý spáchal samovražedný atentátnik v priľahlom parku. Vedenie tureckého futbalového klubu Bešiktaš Istanbul ostro odsúdilo bombové útoky, ktoré sa udiali po domácom ligovom zápase s Bursasporom (2:1). 

Masaker po ligovom zápase
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Terčom útoku boli podľa všetkého príslušníci polície, ktorí predtým na štadióne hliadkovali počas zápasu domáceho tímu Bešiktaš s futbalistami klubu Bursaspor. "Teroristi zaútočili na naše hrdinské policajné sily, ktoré zabezpečujú, aby naši fanúšikovia, ako i priaznivci Bursasporu boli v bezpečí. Dôrazne odsudzujeme tento podlý čin útočníkov, ktorí nikdy nedosiahnu svoj cieľ," citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenia Besiktasu.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Istanbul však tento rok zažil viacero útokov, ktoré turecké úrady pripísali buď extrémistickej organizácii Islamský štát, alebo kurdským povstalcom. 

Masaker po ligovom zápase
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom vyhlásení uviedol, že podľa neho šlo o teroristický útok na "naše bezpečnostné zložky a našich občanov" a s cieľom "spôsobiť čo najväčšie straty. Výsledkom týchto útokov sú, žiaľ, mučeníci a zranení".

Turecká rada pre rozhlasové a televízne vysielanie - ako je v krajine v podobných prípadoch obvyklé - vydala dočasný zákaz vysielania spravodajských materiálov o výbuchoch v Istanbule, aby "sa zabránilo zverejneniu správ, ktoré môžu mať za následok strach, paniku alebo chaos, alebo poslúžiť cieľom teroristických organizácií."

Masaker po ligovom zápase
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP Photo)

Viac o téme: Istanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu