Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obyvatelia Aleppa majú vážne podozrenie: Použili na nás smrtiaci plyn!

Obyvatelia Aleppa majú podozrenie.
Obyvatelia Aleppa majú podozrenie. (Zdroj: SITA/AP)

ALEPPO - Obyvatelia a aktivisti z východu severosýrskeho mesta Aleppo majú podozrenie, že v noci nadnes sa tieto povstalcami ovládané časti mesta stali terčom útoku chlórom.

Jeden z miestnych obyvateľov sa v noci nadnes nachádzal v pivničných priestoroch budovy v časti Aleppa, ktorá je naďalej pod kontrolou ozbrojenej opozície. Vypovedal, že po tom, ako zacítil plyn pripomínajúci chlór, sa mu zhoršilo videnie a oči mu začali slziť.   

Podobné skúsenosti mali aj aktivisti, ktorí informujú o dianí v meste.Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) potvrdilo niekoľko prípadov z východu Aleppa, keď ľudia hlásili problémy s dýchaním. Zatiaľ však podľa SOHR nie je jasné, či šlo o dôsledok použitia chlóru.

Miestni aktivisti i záchranári v posledných mesiacoch opakovane obviňovali vládne sily z používania chlóru pri ostreľovaní štvrtí ovládaných povstalcami.Damask však tieto obvinenia popiera. Spoločným prieskumom expertov OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní sa však tento rok zistilo, že režim v Damasku použil chlór v plynnom skupenstve pri svojich útokoch - a to od roku 2014 trikrát.

V súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN prijatej v roku 2013 Sýria zlikvidovala svoje zásoby zakázaných chemických zbraní. Stalo sa tak po chemickom útoku, ktorý si na povstalcami ovládanom predmestí Damasku vyžiadal stovky obetí.Skladovanie zásob chlóru je povolené, keďže v civilnom živote má mnohoraké využitie, jeho použitie ako chemickej zbrane je však medzinárodným právom zakázané.

Viac o téme: ChlórAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu