Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Súčasťou tohtoročného betlehemu vo Vatikáne je aj čln s migrantmi ako symbol krízy

Tohtoročný vatikánsky betlehem Zobraziť galériu (3)
Tohtoročný vatikánsky betlehem (Zdroj: TASR/AP)

VATIKÁN - Európska migračná kríza je tento rok v centre vianočného betlehemu vo Vatikáne, ktorý dnes sprístupnia na Námestí sv. Petra. Betlehem Vatikánu darovali maltská vláda a tamojšia katolícka cirkev. Je 17 metrov široký, osem metrov vysoký a 12 metrov hlboký a predstavuje 17 postáv v tradičnom maltskom oblečení - a tiež čln symbolizujúcu humanitárnu krízu.

Nielenže reprezentuje tradície Malty ako rybolov, ale "žiaľ, tiež skutočnosť migrantov, ktorí sa plavia cez jej vody v provizórnych plavidlách, aby sa dostali do Talianska", uviedol Vatikán vo vyhlásení. Taliansko tento rok zaregistrovalo rekordný počet 174.603 migrantov, uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu. Ďalších 4715 migrantov zomrelo alebo sa stratilo počas plavby cez Stredozemné more, čo je doteraz najvyšší počet.

Tohtoročný vatikánsky betlehem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Vo Vatikáne tiež dnes rozsvietia svetlá na 25 metrov vysokej 90-ročnej červenej jedli z talianskych Álp, vyzdobenej dekoráciami, ktoré vyrobili detskí onkologickí pacienti. Strom osvetlí 18.000 žiaroviek, ktoré darovala rakúska spoločnosť Starline.

Tohtoročný vatikánsky betlehem
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Neočakáva sa, že by sa pápež František zúčastnil na dnešnej popoludňajšej slávnosti (16.30 h), má sa však stretnúť s maltskými a talianskymi predstaviteľmi, ktorí pomohli pri jej príprave a tiež s niektorými z detí, ktoré vyrobili ozdoby na stromček.

Viac o téme: BetlehemVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu