Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Banka vydala 10 najšialenejších predpovedí na rok 2017: Radikálna premena sveta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Rok 2017 sa už nezadržateľne blíži a s ním aj predpovede. Medzi najšialenejšie predpovede na rok 2017 sa zaradí aj predpoveď dánskej investičnej banky Saxo Bank. Jej analytici vydali 10 predpovedí, ktoré sa podľa nich môžu uskutočniť. Tak ako nikto nečakal udalosti v roku 2016 (víťazstvo Donalda Trumpa, Brexit), tak sa môže stať, že predpovede na rok 2017 sa možno nakoniec naplnia.

Dánska investičná banka Saxo Bank vydáva každoročne desať predpovedí na nasledujúci rok. Ani tento rok nie je výnimkou. Analytici však upozorňujú, že aj keď sa možno zdajú predpovede prestrelené, tento rok sa udialo toľko udalostí, ktoré tiež nikto nepredpovedal.

„Niektoré naše šialené predpovede v tomto roku sa ukázali ako nie veľmi nepravdepodobné, preto by si mali investori uvedomiť, že aj pravdepodobnosti mimo trhového konsenzu sú hodné pozornosti. Až na základe ich poznania možno urobiť kvalifikované investičné rozhodnutie,” povedal na margo predpovedí hlavný ekonóm banky Steen Jacobsen.

1. Brexit nebude

Populisti pri moci na obidvoch stranách Atlantiku nedovolia, aby Británia opustila Európsku úniu. Podľa Saxo Bank britský parlament zamietne aktiváciu článku 50, ktorý hovorí o odchode z EÚ v očakávaní, že sa krajina dohodne s Bruselom na nových podobách zmlúv. Keď Británia zostane v EÚ, centrálna banka Anglicka zdvihne úrokové sadzby o 50 percentuálnych bodov.

2. EÚ zakročí voči populistom spoločnými dlhopismi

Pod tlakom víťazného ťaženia populistov a víťazstva holandského radikála Geerta Wildersa sa budú snažiť národné štáty rozhýbať ekonomiku prostredníctvom fiškálnych stimulov. EÚ zároveň spustí 630 miliardový balíček výdajov. To však nie je všetko, EÚ spustí vydávanie spoločných európskych dlhopisov v hodnote 1 bilióna.

3. Americká centrálna banka (FED)

Expanzívna fiškálna politika nového amerického prezidenta zdvihne výnosy na 10-ročných amerických dlhopis na tri percentá. To vyvolá paniku, ktorú sa bude snažiť chcieť FED upokojiť zafixovaním 10-ročných dlhopisov na jeden a pol percenta zavedením nového kola kvantitatívneho uvoľňovania.

4. Množstvo zlyhaných dlhopisov narastie na 25%

Počas rokov 2000 až 2009 sa množstvo zlyhaných dlhopisov pohybovalo v rozmedzí 12 až 16 percent. V roku 2017 sa toto množstvo zvýši až na 25%.

5. Cena medi prepadne

Cena medi by mala v budúcom roku klesať z dôvodu, že Trumpovi sa nepodarí realizovať jeho sľuby o štrukturálnych investíciách a tiež rast Číny už nebude stáť na infraštrukturálnych výdavkoch. Cena za jednu libru medi by sa mohla pohybovať vo výške 1,25 dolára.

6. Veľký nárast Bitcoinu a kryptomien

Deficit USA pod prezidentom Trumpom narastie. To povedie k zvýšenému rastu a inflácii, na čo zareaguje centrálna banka (FED) s výsledkom posilnenia amerického dolára. Vzhľadom na tieto okolnosti začnú rozvíjajúce sa trhy na čele s Čínou hľadať alternatívnu menu súčasnému systému fiat mien. Zamerajú sa na kryptomeny, najmä Bitcoin, čím by ich hodnotu mohli rádovo zvýšiť.

7. Panika v americkom zdravotníctve

Výdavky na americkú zdravotnú starostlivosť zaznamenávajú úrady vo výške 17%, pričom celosvetový priemer je iba 10%. Trumpova snaha o reformu sektora spustí paniku v radoch investorov.

8. Mexické peso vystrelí nahor

Trhy precenili reči Donalda Trumpa a stavbe múra v Mexiku či dohnania deficitu obchodnej bilancie s Mexikom. V súvislosti s tým sa hodnota mexického pesa posilní.

9. Talianske banky si polepšia

Nemecké banky postihne negatívna špirála záporných alebo nulových výnosov, čím sa nebudú schopné dostať ku kapitálu na trhoch. To si bude vyžadovať záchranu, čím sa dostane aj na záchranu talianskych bánk, ktoré majú problémy so zlými úvermi a stagnujúcou domácou ekonomikou. A práve z tohto dôvodu by mali akcie talianskych bánk narásť o sto percent.

 

10. HDP Číny narastie o 8 percent

V Číne sa zmení zameranie na rast krajiny. Veľké investície do infraštruktúry nahradí domáca spotreba. Avšak dvojciferný makroekonomický rast sa zníži na iba "osem" percent.

Viac o téme: BankaPredpoveď2017Saxo Bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu