Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováka Reného (†44) zavalila v londýnskom tuneli tona betónu: Po troch rokoch prišla dohra

René Tkáčik zahynul pri stavbe tunela. Zobraziť galériu (3)
René Tkáčik zahynul pri stavbe tunela. (Zdroj: SITA, FB)

HOLBORN - Stavba londýnskeho megaprojektu Crossrail si v marci 2014 vyžiadala život Slováka Reného Tkáčika, ktorého pri práci v tuneli zavalila takmer tona mokrého betónu. Britské úrady teraz rozhodli, že trestnému stíhaniu za jeho smrť a zranenie dvoch ďalších robotníkov budú čeliť traja dodávatelia. Podľa BBC sa firmy BAM Nuttall, Ferrovial Agroman a Keir Infrastructure and Overseas postavia v januári pred súd.

René Tkáčik pracoval ako robotník v železničnom tuneli v Londýne, ktorý má byť otvorený v roku 2018. V tuneli sa dostal do uzavretej zóny, keď sa naňho 7. marca 2014 zrútila asi tona mokrého betónu a zavalila ho. Slovák odišiel do Anglicka za prácou, aby mohol finančne podporovať svoju rodinu a jeho dcéra Ester mohla študovať na univerzite.

Počas vyšetrovania jeho úmrtia vo februári 2015 bolo preukázané, že René Tkáčik patril medzi skúsených a svedomitých robotníkov. Záchranárom trvalo šesť minút, kým sa k jeho telu v hĺbke 24 metrov dostali. „Bol to milujúci manžel a otec. Veľmi nám chýba. S jeho stratou sa neviem zmieriť a nerozumiem, ako sa takáto udalosť mohla stať,“ uviedla vlani Slovákova manželka.

Slováka Reného (†44) zavalila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB, SITA)

René Tkáčik bol prvou obeťou obrovského projektu, po ňom však prišli aj ďalšie zranenia. Terrence Hughes utrpel v januári 2015 vážne poranenie nôh, ktoré mu rozdrvilo vozidlo so sklopnou vlečkou. Na rovnakom úseku tunela medzi Bond Street a Paddingtonom prišiel k ujme na zdraví aj Alex Vizitiu, ktorý utrpel poranenie hlavy a bedier, keď ho zasiahla zmes vody a betónu pri vysokotlakovom čistení.

Slováka Reného (†44) zavalila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, FB)

Crossrail je najväčším infraštruktúrnym projektom v Európe a zahŕňa viac ako 118 kilometrov železničnej trate a deväť nových staníc. Projekt má hodnotu asi 15 miliárd libier (cca 17,6 miliardy eur) a mal by byť dokončený v roku 2018. Trať vedúca srdcom Londýna novými tunelmi má urýchliť cestovanie a čiastočne odbremeniť permanentne preplnené londýnske metro.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu