Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Žalobcovia nemajú zľutovanie: Pre Ratka Mladiča žiadajú doživotie a vinu z vojnových zločinov

Ratko Mladič
Ratko Mladič (Zdroj: SITA)

HAAG - Žalobcovia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) žiadajú, aby sudcovia uznali bývalého bosnianskosrbského vojenského veliteľa Ratka Mladiča za vinného z vojnových zločinov a odsúdili ho na doživotie.

Prokurátor Alan Tieger sudcom haagskeho tribunálu OSN dnes povedal, že by bolo "potupou obetí, žijúcich i mŕtvych, a urážkou spravodlivosti udeliť iný trest než najprísnejší možný podľa zákona: doživotný trest". Mladič je podľa žalobcov vinným z masového vraždenia v Srebrenici v roku 1995, ako aj z vojenského hľadiska hlavným zodpovedným za rozsiahle zločiny počas vojny v Bosne v rokoch 1992-95.

Obžaloba vystúpila dnes so svojimi záverečnými argumentmi v rámci konečnej fázy procesu s Mladičom, ktorá sa začala tento pondelok. Záverečná reč obhajoby sa očakáva od piatka, pojednávanie má trvať viac než týždeň a traja sudcovia sa následne začnú radiť o verdikte. Ten by mal podľa predpokladov prísť v novembri 2017.

Zdĺhavý a komplikovaný súdny proces so 74-ročným Mladičom sa začal pred štyrmi rokmi. Bývalý generálplukovník je obvinený zo zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Tie mali na jeho príkaz vykonať srbské sily na území Bosny počas občianskej vojny, ktorá si vyžiadala 100.000 mŕtvych. Mladič však všetkých 11 bodov obžaloby, vrátane dvoch zo spáchania genocídy, odmieta.

Proces s Mladičom je posledným procesom týkajúcim sa vojny v Bosne pred ICTY, ktorý obvinil celkovo 161 podozrivých. Medzi nimi figuruje aj Mladičov politický nadriadený - bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič, ktorého v marci odsúdili na 40 rokov väzenia za podiel na genocíde a iných zločinoch.

Viac o téme: Ratko MladičVojnový zločin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu