Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Tusk vyzval europoslancov, aby súhlasili s uvoľnením víz pre Ukrajinu

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ak vnútorné politické spory povedú k odloženiu rozhodnutia o zjednodušení vízového režimu pre občanov Ukrajiny a Gruzínska, môže to ohroziť dôveryhodnosť Európskej únie. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk v liste predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi.

Tusk v utorok vyzval europoslancov, aby v rámci rokovaní s Radou (členské štáty) dosiahli potrebný kompromis na odblokovanie liberalizácie vízového režimu pre Ukrajincov a Gruzíncov. Podľa Tuska sa vlády v Kyjeve a Tbilisi opakovane sťažujú na to, že EÚ v tomto smere nedodržiava svoje sľuby.

"V hre sú oprávnené nádeje a ašpirácie krajín, ktoré sú našimi susedmi a aj povesť Európskej únie, ktorá sa kategoricky a opakovane angažovala v tejto veci," napísal Tusk poslancom. Európska komisia navrhla liberalizáciu vízového režimu pre Ukrajinu v apríli tohto roku. Na jej podnet Rada EÚ 17. novembra schválila začatie rokovaní o liberalizácii víz pre Ukrajincov. Po odobrení uvoľnenia víz aj zo strany Európskeho parlamentu a oficiálneho schválenia Radou občania Ukrajiny získajú možnosť cestovať bez víz do krajín EÚ na dobu do 90 dní v rámci jedného pol roka. 

Viac o téme: Donald TuskMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu