Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Zoznam najvplyvnejších Európanov: Dostali sa tam Babiš i Kaczynski

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: TASR)

BRUSEL – Magazín Politico zostavil zoznam 28 osobností, ktoré budú mať podľa neho rozhodujúci vplyv na budúcoročné dianie v Európe. Zo strednej Európy sa na zoznam sa dostal český vicepremiér Andrej Babiš, bývalý poľský premiér Jaroslaw Kaczynski a rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz.

Českého vicepremiéra a ministra financií Andreja Babiša označil magazín Politico za "českého Trumpa". Magazín uviedol, že Babiš ťaží z ekonomického rastu krajiny a rozorvanosti českej politickej scény. Podarilo sa mu získať si veľkú podporu voličov napriek tomu, že podľa tradičných českých politických elít by pre jeho podnikateľské aktivity a údajné členstvo v komunistickej tajnej službe ŠTB nemal zastávať vysoké vládne funkcie. Politico predpokladá, že Babiš, politik slovenského pôvodu, by sa po budúcoročných parlamentných voľbách rád stal českým premiérom.

Šedá eminencia, ktorá kontroluje dianie v Poľsku a má dosah aj na predsedu Európskej rady Donalda Tuska – tak vníma Politico poľského expremiéra Jaroslawa Kaczynského. Európska komisia kritizuje kroky poľskej vlády, ktorá prijala reformu ústavného súdu a v mediálnej sfére. Magazín poukázal na Kaczynského dôraz na národný štát a kritiku EÚ. Poľsko bude podľa neho zohrávať dôležitú úlohu pri rokovaní o brexite, keďže v Spojenom kráľovstve žijú milióny Poliakov. Po brexite sa Poľsko stane piatym najľudnatejším štátom v Únii.

Sebastian Kurz vstúpil na rakúsku politickú scénu v roku 2010 ako 24-ročný, v súčasnosti je najmladším ministrom zahraničných vecí v EÚ. Čelil kritike Berlína aj Bruselu za presadzovanie zatvorenia takzvanej balkánskej trasy, po ktorej do Únie prúdili státisíce migrantov. Na základe vysokej obľúbenosti medzi voličmi mu periodikum predpovedá budúcnosť na čele Rakúskej ľudovej strany (ÖVP). 

Viac o téme: Andrej BabišPoliticoJaroslav Kaczynski
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu