Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nové INFO o zrútenom lietadle s brazílskymi futbalistami: Pilot bol vo väzbe, dispečerka ušla

Pilot Miguel Quoriga Zobraziť galériu (4)
Pilot Miguel Quoriga (Zdroj: FB)

LA PAZ - Pilota lietadla, ktoré sa minulý týždeň zrútilo s tímom brazílskych futbalistov v Kolumbii, pár mesiacov pred nehodou vďaka advokátovi prepustili z väzby. Proti Miguelovi Quirogovi bolo vedené súdne konanie kvôli tomu, že opustil armádu a začal sa venovať podnikaniu. Oznámil to bolívijský minister obrany Reymi Ferreira. Práve Quiroga nesie podľa miestnej tlače zrejme veľký podiel viny na páde lietadla, ktoré pravdepodobne spôsobil nedostatok paliva. Aj on pri nehode s ďalšími 70 ľuďmi zahynul.

FOTO zrúteného lietadla s brazílskymi futbalistami: Za smrťou je zrejme školácka chyba

"Chceli sme zadržať kapitána Quirogu. Čo viac, už bol zatknutý, ale pred štyrmi či piatimi mesiacmi bol z väzby prepustený," potvrdil minister obrany skoršie informácie bolívijskej tlače. Quiroga bol členom bolívijského letectva a s armádou mal uzavretú zmluvu, podľa ktorej nesmel vojsko opustiť, kým neodslúži stanovený počet rokov.

Ferreira uviedol, že štát do výcviku Quirogu investoval už okolo 50 000 dolárov (cca 46 700 eur). "A zrazu, uprostred kariéry, namiesto aby splnil dohodu a využil tieto poznatky v službe armádnemu letectvu a štátu, požiadal o zbavenie služby a odišiel," posťažoval sa minister.

Nové INFO o zrútenom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zodpovednosť za pád lietadla bude zrejme pripočítaná aj dispečerke letovej prevádzky na letisku Viru Viru v bolívijskom Santa Cruz, odkiaľ osudný let štartoval. Celie Castedová, ktorú bolívijská prokuratúra obvinila zo zanedbania povinností a ohrozenia bezpečnosti letu, ale vraj na nedostatok paliva pilota upozornila. Ten jej odkázal, že to zvládnu.

"Nie, pani Celie, vyjde nám to dobre... Urobíme to v kratšom čase, nebojte sa," odkázal vraj od pilota dispečerke zástupca leteckej spoločnosti Lamia Álex Quispe, ktorý Castedovej odovzdával letový plán a ktorý pri nehode tiež zahynul.

Podľa Castedovej, ktorá má v odbore viac ako dvadsaťročné skúsenosti, malo osudné lietadlo palivo na štyri hodiny a 22 minút, čo bol aj presne čas letu. Nemalo už ale rezervu na ďalšiu pol hodinu pre prípad núdze, ani o päť percent paliva viac, ako sa vyžaduje pri medzinárodných letoch.

Nové INFO o zrútenom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Podľa serveru BBC zostáva otázkou, prečo Castedová napriek tomu let povolila. Bolívijská prokuratúra po nej teraz pátra. Podľa brazílskeho denníka Globo je v susednej Brazílii v meste Corumbá, kde sa so svojím právnikom snaží na úradoch zistiť, ako by tam mohla získať ochranu.

Lietadlo spoločnosti Lamia s 68 cestujúcimi a deviatimi členmi posádky sa zrútilo minulý týždeň v pondelok neskoro večer miestneho času neďaleko kolumbijského Medellínu. Na palube boli okrem posádky brazílski futbalisti, ich sprievodný tím a novinári, ktorí leteli na finále Juhoamerického pohára. Zo 77 ľudí prežilo šesť - traja futbalisti, novinár a dvaja členovia palubného personálu.

Nové INFO o zrútenom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jedného z preživších členov personálu Erwina Tumiriho už prepustili z nemocnice. "Je v dobrom stave, zotavený skoro na 100 percent... myslím, že tak o desať dní bude schopný normálnej aktivity," povedal podľa agentúry EFE José Arrieta, primár nemocnice v bolívijskej Cochabambe, kam bol Tumiri prevezený z Kolumbie cez víkend. Dvadsaťpäťročný techník v jednom z predchádzajúcich rozhovorov okrem iného uviedol, že by chcel dokončiť pilotný kurz a vrátiť sa na palubu lietadla.

Viac o téme: Miguel Quoriga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu