Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Muž zázračne porazil rakovinu: Lekári riskli presný opak súčasnej liečby

Len málo mužov chodí na vyšetrenie prostaty.
Len málo mužov chodí na vyšetrenie prostaty. (Zdroj: profimedia.sk)

BALTIMORE - Muž bojujúci o život so zákernou chorobou je vyliečený. Takéto slová vyriekli lekári po tom, čo zistili šokujúcu skutočnosť. Pri testovaní, ako budú bunky reagovať na vystavenie megadávok testosterónu, objavili, ako rakovinu poraziť. Doteraz pritom lekári robili pri liečbe presný opak, riadili sa totiž informáciou, že testosterón rakovina používa ako palivo. Ide teda o revolučné zistenie, ktoré môže zachrániť tisíce životov.

„Našim cieľom je šokovať rakovinové bunky tým, že ich vystavíme rapídne veľkým dávkam testosterónu a následnému extrémnemu zníženiu testosterónu v krvi. Výsledky sú neočakávané a vzrušujúce, cituje profesora Sam Denmeade z univerzity Johna Hopkinsa britský Daily Telegraph.

Výsledky sú nečakané a vzrušujúce. Po 22 cykloch terapie mužovi z tela úplne zmizol marker PSA signalizujúci rakovinu prostaty. Nezistili sa ani žiadne zvyškové stopy choroby, takže ho výskumníci vyhlásili za vyliečeného. "Choroba úplne zmizla," povedal Denmeade, ktorý experiment viedol.

Pri ostatných účastníkoch pokusu neboli výsledky testu až také jednoznačné, ale všetkým klesla hladina antigénu PSA, čo znamená, že šírenie choroby bolo zastavené.

Nová liečba je úplný opak doterajšej praxe - testosterón je všeobecne považovaný za látku, ktorá stimuluje rakovinu prostaty.

Už desaťročia sú muži s touto chorobou liečení znížením úrovne testosterónu v tele alebo blokovaním jeho účinkov. Podľa bežnej logiky by teda vysoké dávky hormónu mali mať nie liečivý, ale naopak devastujúci účinok.

Na Slovensku pribudne ročne asi 1200 nových prípadov rakoviny prostaty. Karcinóm prostaty tvorí 11 percent všetkých diagnostikovaných zhubných ochorení a patrí medzi tretie najčastejšie sa vyskytujúce u mužov. Asi 500 mužov ročne zomiera. Zníženiu počtu úmrtí môže pomôcť včasná diagnostika.

Viac o téme: LekáriVedciProstata
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu