Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tropický raj zasiahla snehová búrka: VIDEO Takto ste Havaj ešte nevideli

(Zdroj: sfht)

HAVAJ - Slnečné ostrovy prekvapila búrka, aká sa len tak nevidí. Namiesto čľapkania v mori si turisti môžu stavať snehuliakov. Tropický raj totiž zasypal sneh. Čítate dobre, na niektorých miestach dokonca hlásia až 90-centimetrovú pokrývku.

Waikiki, Waianapanapa a Ehukai: Najväčšie krásky na Havajských ostrovoch raz musíte zažiť

Na jednom z Havajských ostrovov v blízkosti vrcholov sopiek Mauna Loa a Mauna Kea  napadlo rekordné množstvo snehu. Pred hustým snežením, ktoré sa vyskytuje v tejto oblasti iba zriedkavo, varovali aj meteorológovia. Na zverejnených záberoch Canada-France Hawaii Telescope je vidieť silnú snehovú búrku, kvôli ktorej je viditeľnosť takmer nulová.

Úrady požiadali obyvateľov, aby pre zlé počasie nevychádzali z domu. Infraštruktúra ostrova totiž nie je prispôsobená podobným podmienkam.

Ostatné časti tichomorského štátu, ktorý je súčasťou Spojených štátov, zasiahli výdatné lejaky. Americká meteorologická služba NWS vydala pre najväčší ostrov Havaj, známy tiež ako Veľký ostrov, dokonca varovanie pred snehovými búrkami.

 

V pondelok, keď meteorológovia predpovedajú zlepšenie podmienok, sa v horách očakávajú nadšenci z radov lyžiarov, ktorí budú chcieť využiť nepríliš častú možnosť zalyžovať si. Kvôli snehu, poľadovici a hmle bude až do pondelka uzavretá cesta k turistickej stanici na Mauna Kea. Sneženie na Havaji nie je v tamojších horách nijak výnimočné, teraz ale sneh napadol aj v nižších nadmorských výškach než len na vrcholkoch sopiek.

Snehová pokrývka obvykle vydrží len niekoľko dní. Miestne lyžiarske kluby tiež varujú pred nebezpečnými skaliskami, preto zjazd odporúčajú skôr skúseným až pokročilým lyžiarom.

Viac o téme: SnehHavaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu