Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nemci odpovedajú na Erdoganove obvinenia: Zadržali hľadaného teroristu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ANKARA - Nemecké úrady zadržali člena tureckej krajne ľavicovej Revolučnej ľudovej oslobodzovacej strany-Frontu (DHKP-C). Informovala o tom v sobotu nemecká spolková prokuratúra.

Podľa nej bol Musa Ašoglu (55), ktorý má holandské občianstvo a je kľúčovou postavou európskeho krídla DHKP-C, zadržaný v Hamburgu. Agentúra Anadolu poznamenala, že turecké úrady zaradili Ašogla na zoznam "hľadaných teroristov" a vypísali na jeho hlavu odmenu viac ako milión dolárov. Je vedený v kategórii najhľadanejších osôb.

Turecké ministerstvo vnútra vlani aktualizovalo svoj zoznam "hľadaných teroristov", ktorý už obsahuje 676 mien. K zadržaniu Ašogla prišlo po tom, čo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v novembri obvinil Nemecko z poskytovania útočiska teroristom.

Podľa neho Nemecko "chráni" členov DHKP-C, Strany kurdských pracujúcich (PKK), ako aj hnutia exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Erdogan obviňuje z účasti na zosnovaní neúspešného pokusu o vojenský prevrat v krajine z júla 2016. Erdoganov výrok prišiel krátko po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová vyhlásila, že ju znepokojili správy o zatknutí 13 novinárov v Turecku v rámci najnovšej vlny vládnych opatrení proti médiám.

Viac o téme: TeroristaNemeckoIslamistaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu