Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nepriateľstvo medzi Japonskom a Ruskom stále trvá: Kto vyhrá boj o sporné ostrovy?

Ministri zahraničných vecí Japonska a Ruska, Fumio Kishida a Sergej Lavrov.
Ministri zahraničných vecí Japonska a Ruska, Fumio Kishida a Sergej Lavrov. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval dnes Japonsko, že nemôže očakávať skoré dosiahnutie prelomu v riešení územného sporu s Ruskom, ktorého predmetom sú Kurilské ostrovy. Vyjadril sa tak po stretnutí s japonským rezortným partnerom Fumiom Kišidom v Moskve, ktoré sa uskutočnilo krátko pred nadchádzajúcou cestou ruského prezidenta Vladimira Putina do Japonska.

Urovnanie dlhoročného sporu o súostrovie, ktoré je v súčasnosti spravované Ruskom, si podľa Lavrova vyžaduje usilovnú prácu, pričom nie je prospešné, ak médiá vykresľujú túto záležitosť "v konfrontačnom duchu" alebo podnecujú k "prehnaným očakávaniam". Ruský minister tiež naznačil, že Moskva považuje za kľúčovú podmienku úspechu v rokovaniach o Kurilách pokrok v ekonomických vzťahoch s Tokiom. Kišida sa v piatok stretol v Petrohrade aj priamo s Putinom, ktorému odovzdal osobný odkaz od japonského premiéra Šinzóa Abeho.

Spor o štyri ostrovy ležiace severovýchodne od japonského Hokkaida neustále komplikuje vzťahy medzi Moskvou a Tokiom a bráni im v podpísaní mierovej zmluvy, ktorá by oficiálne ukončila nepriateľstvo oboch krajín, pretrvávajúce ešte z čias druhej svetovej vojny. Japonský premiér Abe tento rok dvakrát navštívil Rusko, čo vyvolalo úvahy o tom, že sa obe krajiny snažia túto záležitosť riešiť.

Rusko vyhlasuje, že trvá na vyhlásení z roku 1956, v ktorom Sovietsky zväz deklaroval pripravenosť odovzdať Japonsku dva zo štyroch sporných ostrovov. Ako však zdôraznil Lavrov, tomuto kroku by malo predchádzať podpísanie mierovej zmluvy medzi Japonskom a Ruskom.

Viac o téme: RuskoJaponskoSergej LavrovKurilské ostrovyFumio Kishida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu