Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá bilancia od OSN: V Iraku zahynulo za jediný mesiac 2885 osôb vrátane 926 civilistov

Ilustračná foto
Ilustračná foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Medzi 2885 Iračanmi, ktorí prišli za uplynulý mesiac o život následkom násilia, terorizmu či ozbrojeného konfliktu, je 926 civilistov. Oznámila to dnes Pomocná misia OSN v Iraku (UNAMI).

Počas tohto obdobia utrpelo zranenia ďalších 1380 osôb vrátane 930 civilistov. "Štatistika obetí je ohromujúca, značnú časť z nich predstavujú civilisti," vyhlásil osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN v Iraku Ján Kubiš. Irak s podporou koalície pod americkým velením vystupňoval v ostatných mesiacoch úsilie o vytlačenie extrémistov organizácie Daeš zo svojho územia, ktorého sa džihádisti zmocnili v roku 2014.

"Vo svojej zúfalej snahe udržať si kontrolu nad územím v Mósule a provincii Ninive využíva Daeš najkrutejšie taktiky; domy civilistov mu slúžia ako odpaľovacie pozície a tiež unáša či násilne presídľuje civilistov, pričom ich účinne používa ako ľudské štíty," dodal Kubiš, ktorého cituje agentúra DPA.

Dlho očakávanú ofenzívu na Mósul začali iracké sily 17. októbra. Na pozície Daeš v okolí mesta útočia okrem nich aj príslušníci kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná vojenská koalícia pod velením USA. Mósul je poslednou baštou islamistických militantov v Iraku a zároveň metropolou provincie Ninive.

Viac o téme: OSNIrakDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu