Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO zrúteného lietadla s brazílskymi futbalistami: Za smrťou je zrejme školácka chyba

Miesto nešťastia Zobraziť galériu (10)
Miesto nešťastia (Zdroj: SITA/AP)

BOGOTA - Vyšetrovatelia zatiaľ neurobili žiadne oficiálne vyhlásenie k príčine pondelkovej leteckej havárie v Kolumbii, pri ktorej zahynulo 71 ľudí, médiá s odvolaním sa na svoje zdroje a leteckých expertov čoraz častejšie špekulujú o možnom nedostatku paliva. K tejto teórii okrem iného prispieva fakt, že zrútené lietadlo Avro RJ85 malo dolet 2965 kilometrov, a to je presne vzdialenosť naplánovaného tragického letu medzi bolívijským Santa Cruz a kolumbijským Medellínom. Stroj sa zrútil južne od Medellinu, nehodu prežilo šesť ľudí.

Príčina pádu lietadla s futbalistami čoskoro odhalená? Našli sa obe čierne skrinky

"Nemôžeme nič vylúčiť. Vyšetrovanie pokračuje a my čakáme na výsledky," citovala agentúra AP vyslúžilého generála bolívijského letectva Gustava Vargasa, ktorý stojí na čele aeroliniek Lamia. Práve stroj tejto spoločnosti sa v noci na utorok v hornatej oblasti strednej Kolumbia zrútil.

Brazílsky denník Globo s odvolaním na Vargasa napísal, že pilot Miguel Alejandro Quiroga Murakami mal v letovom pláne tankovanie v bolívijskom meste Cobija, poprípade v kolumbijskej metropole Bogote, ale neurobil tak. Vargas sa domnieva, že pilot počas letu do Medellínu netankoval, pretože to zrejme nepotreboval. Dodal, že aerolinky rovnakú cestu podnikli už dvakrát. Neoznámil však, či lietadlo malo medzipristátie kvôli tankovaniu.

Miguel Alejandro Quiroga Murakami
Zobraziť galériu (10)
Miguel Alejandro Quiroga Murakami  (Zdroj: FB)

Doletové možnosti stroja si podľa dlhoročného poradcu amerických leteckých úradov Hansa Webera zaslúžia dôkladné preverenie. Pripomenul, že letecká vzdialenosť medzi miestom štartu a pristátia sa obvykle stanovuje podľa najkratšej trasy, hoci piloti málokedy kvôli turbulenciám a rôznym zmenám kurzu letia priamo. Dodal, že sa vzhľadom na dolet lietadla obáva toho, či piloti nešli vo výpočtoch príliš na hranu možností.

Mnohí leteckí odborníci tvrdia, že nehody spôsobené nedostatkom paliva sú výnimočné. Globo však napísal, že v čase príletu tragického letu sa k letisku v Medellíne približovali celkom štyri lietadlá. Prvé z nich podľa nemenovaného predstaviteľa kolumbijského úradu pre civilné letectvo dostalo prednosť, lebo hlásilo nedostatok paliva. Potom riadiacej veži oznámil let Lamia, že má rovnaký problém, napísal Globo.

FOTO zrúteného lietadla s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

O nedostatku paliva hovoril podľa médií tiež jeden z dvoch preživších členov posádky. Médiá tiež zmieňujú výpovede záchranárov, ktorí na možný nedostatok paliva tiež poukázali vzhľadom na to, že trosky stroja sa nevznietili. Denník Daily Mirror pritom v utorok uviedol, že pilot palivo pred nehodou vypúšťal, aby sa vyhol explózii a vznieteniu po náraze.

Niektorí obyvatelia v mieste havárie podľa Reuters vypovedali, že nepočuli motory. "Preletelo nad mojím domom, ale nepočul som žiadny hluk, motor určite nefungoval," citoval Reuters jedného z miestnych.

FOTO zrúteného lietadla s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vyšetrovatelia špekulácie o nedostatku paliva nijako nekomentujú, potvrdili však, že aj touto hypotézou sa budú pri objasňovaní zaoberať. Úrady aj vyšetrovatelia tiež zmieňujú, že pilot pred haváriou hlásil problémy s elektrinou.

Sedemnásť rokov starý štvormotorový hornoplošník strednej veľkosti British Aerospace 146 vo verzii Avro RJ85 podľa bolívijského úradu pre civilné letectvo technicky prešiel pred štartom kontrolou, ktorá žiadne problémy neodhalila.

FOTO zrúteného lietadla s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Haváriu prežili šiesti ľudia

Členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense pôvodne chceli letieť so spoločnosťou Lamia priamo z Brazílie, ale brazílsky úrad kvôli právnym prekážkam tento charterový let zamietol. Klub preto letel komerčnou linkou do Bolívie, kde na let Lamia nastúpil. Vyšetrovatelia zistili, že na palube nakoniec neboli štyri osoby, okrem iného syn hlavného trénera, ktorý si zabudol pas.

Pátranie po preživších bolo veľmi ťažké. Oblasť nešťastia je zle prístupná, v regióne navyše niekoľko dní pršalo a hustá hmla skomplikovala nasadenie záchranárskych helikoptér. Stav preživších zostáva vážny. Nehodu prežilo šesť ľudí - traja hráči, dvaja členovia posádky a novinár. Na palube bolo celkovo 77 cestujúcich a členov posádky.

FOTO zrúteného lietadla s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA/AP)

Medzi najvážnejšie zranených patrí obranca Hélio Neto, ktorý je podľa agentúry Reuters stále na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pri nehode utrpel ťažké zranenia hlavy, hrudníka a pľúc. Netov kolega z obrany Alan Ruschel, o ktorom médiá písali ako o prvom zachránenom, po nehode podstúpil operáciu chrbtice. "Boh je skvelý a postará sa o teba. Buď silný, si bojovník," napísala Ruschelova sestra Alissen na twitteri.

Danilo Padilha a Alan Ruschel
Zobraziť galériu (10)
Danilo Padilha a Alan Ruschel  (Zdroj: FB)

Brankár Jackson Follmann podľa lekárov prišiel o pravú nohu. Záchranári našli v troskách živého tiež brankára Marcosa Padilha, ktorý však ťažkým zraneniam neskôr podľahol.

Ximena Suarezová
Zobraziť galériu (10)
Ximena Suarezová  (Zdroj: FB)

Nehodu tiež prežili novinár Rafael Valmorbida, letuška Ximena Suarezová a letový technik Erwin Tumiri. Aj oni sú naďalej v nemocniciach. Tumiri povedal, že vydesení cestujúci opustili svoje miesta a začali kričať po tom, čo lietadlo postihli elektrické problémy a klesalo smerom k hore. Podľa neho prežil katastrofu najmä preto, že sa riadil bezpečnostnými postupmi. Batožinu si dal medzi nohy a schúlil sa do klbka. Suarezová dodala, že si nepamätá viac, ako to, že zhasli svetlá a stroj začal padať.

Erwin Tumiri
Zobraziť galériu (10)
Erwin Tumiri  (Zdroj: FB)

Na palube lietadla bolívijských aeroliniek Lamia, ktoré letelo z bolívijského Santa Cruz do kolumbijského Medellínu, bola deväťčlenná posádka a 68 cestujúcich, vrátane viac ako dvoch desiatok futbalistov a dvoch desiatok novinárov. Futbalistov navyše sprevádzal početný štáb technického personálu a predstaviteľov klubu.

FOTO zrúteného lietadla s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: FB)

Klub Chapecoense z juhobrazílskeho mesta Chapecó, ktorý je od roku 2015 účastníkom najvyššej brazílskej futbalovej ligy, mal v stredu hrať v Medellíne finále Juhoamerického pohára proti kolumbijskému tímu Atlético Nacional.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu