Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Hrozivé VIDEO po páde: V Kolumbii sa zrútilo lietadlo, obrovské nešťastie, 76 mŕtvych!

Brazílsky tím Chapecoense a zrútené lietadlo Zobraziť galériu (8)
Brazílsky tím Chapecoense a zrútené lietadlo (Zdroj: Twitter, FB)

BOGOTA - V Kolumbii havarovalo dnes charterové lietadlo s 81 ľuďmi na palube, ktoré malo pôvodne pristáť na medzinárodnom letisku v meste Medellín. Pasažiermi boli aj členovia brazílskeho futbalového klubu Chapecoense, ktorí mali v Medellíne v stredu odohrať prvý z dvoch finálových zápasov pohára Copa Sudamericana proti tímu Atlético Nacional. Juhoamerická futbalová konfederácia v reakcii na nešťastie až do odvolania prerušila všetky súťaže.

Na palube lietadla bolo podľa informácií BBC 72 pasažierov a deväť členov posádky. Medzinárodné letisko v Medellíne správu o nehode potvrdilo a dodalo, že lietadlo s futbalistami sa nakrátko zastavilo v Bolívii. Okrem nich letelo aj 21 novinárov, informovala agentúra Reuters.

Letecká nehoda má 76 obetí, päť osôb prežilo. Dnes to podľa agentúry Reuters v oficiálnom vyhlásení oznámila kolumbijská polícia. Doterajšie správy o preživších sa podľa rôznych zdrojov líšili, niektoré servery udávali až 13 zachránených. O piatich potvrdených preživších hovoril aj starosta Medellínu Federico Gutiérrez, ktorý záchranné práce koordinuje.

Veliteľ medellínskej polície José Acevedo podľa agentúry DPA upresnil, že záchranári našli v troskách stroja šesť preživších, jeden z nich ale pri prevoze do nemocnice ťažkým zraneniam podľahol. Server CM Journal uviedol, že medzi preživšími sú štyria hráči futbalového klubu Chapecoense a tiež jeden brazílsky novinár.

Mená pasažierov a posádky
Zobraziť galériu (8)
Mená pasažierov a posádky  (Zdroj: FB/aerocivilcol)

Hrozivé VIDEO po páde:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/aerocivilcol)

Zranených prijala nemocnica v meste La Ceja južne od Medellínu. Kolumbijská rozhlasová stanica BLU Radio oznámila, že prvého zraneného priniesli záchranári na nosidlách, pacient bol zakrytý dekou a na tvári mal kyslíkovú masku.

6 leteckých nešťastí, ktoré otriasli svetom športu: Vzali život Demitrovi aj Manchestru United

Hrozivé VIDEO po páde:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: twitter/andres felipe arcos)

Pátranie po preživších bolo veľmi ťažké. Oblasť nešťastia je zle prístupná, v regióne navyše niekoľko dní prší a hustá hmla skomplikovala nasadenie záchranárskych helikoptér.

Hrozivé VIDEO po páde:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/360 Radio Colombia)

K nešťastiu došlo v hornatej oblasti neďaleko mesta Medellín v pondelok krátko pred polnocou miestneho času. Starosta mesta Federico Gutiérrez nehodu podľa agentúry AP nazval "tragédiou obrovských rozmerov".

Hrozivé VIDEO po páde:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Twitter/360 Radio Colombia)

Príčina pádu lietadla typu British Aerospace 146, určeného na lety na krátke vzdialenosti, doposiaľ známa nie je. Agentúra AP však dodala, že Kolumbiu v posledných hodinách sužovali silné búrky. Sedemnásť rokov starý štvormotorový hornoplošník strednej veľkosti vo verzii Avro RJ85 prevádzkovala bolívijská spoločnosť LAMIA.

Keď šport zabíja: Smrť a iné tragédie v priamom prenose

Hrozivé VIDEO po páde:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: FB/Futbol Recargado)

Úrady letiska v Medellíne na svojom konte na sociálnej sieti Twitter uviedli, že piloti mali pred nehodou problém s elektronickým systémom svojho stroja. Portál denníka Daily Mirror napísal, že pilot začal v tiesni vypúšťať palivo, aby tak predišiel veľkému výbuchu po náraze.

Futbalový klub Chapecoense založili v roku 1973 a v súčasnosti hrá v prvej brazílskej lige. Hráči Chapecoense mali v stredu v Medellíne odohrať finále juhoamerického pohára Copa Sudamericana proti tímu Atlético Nacional. Tím bol v lige pred posledným kolom na deviatom mieste a usiloval o najlepší výsledok medzi elitou. S výnimkou jedného Argentínca boli v kádri Brazílčania; kapitán Cleber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

Brazílsky prezident Michel Temer prejavil hlboký zármutok nad nehodou bolívijského lietadla. "Vyjadrujem sústrasť v tejto smutnej hodine, počas ktorej na desiatky brazílskych rodín dopadla tragédia," uviedol Temer vo vyhlásení. Dodal, že brazílske ministerstvo zahraničia a brazílske letectvo prisľúbilo pozostalým pomoc, a uistil, že vláda urobí všetko, aby zmiernila bolesť príbuzných a blízkych obetí.

Viac o téme: KolumbiaMedellínChapecoense
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu