Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké sľuby padli, VIDEO írsky premiér na rovinu, čo si myslí: Brexit tak rýchlo nebude

Írsky premiér Enda Kenny
Írsky premiér Enda Kenny (Zdroj: Foto: YouTube/Sky news)

LONDÝN - Írsky premiér Enda Kenny dnes vylúčil, že by rokovania o odchode Británie z Európskej únie medzi Londýnom a Bruselom mali trvať iba dva roky, ako predpokladá Lisabonská zmluva. V rozhovore pre televíznu stanicu Sky News to označil za nemožné.

"Myslím, že to nebude možné, aby rokovania skončili do dvoch rokov," povedal premiér. V EÚ podľa neho prevláda pocit, že by malo vzniknúť akési prechodné obdobie, ktoré bude dlhšie ako dva roky, kedy bude Británia na odchode. Nespresnil ale, ako dlhé by takéto obdobie malo byť.

Kenny, ktorý už na začiatku novembra povedal, že rokovania medzi Londýnom a EÚ by mohli byť "veľmi ťažké", teraz upozornil, že rozhovory budú celkom určite sprevádzať "nepredvídané problémy", ktoré odchod Británie z EÚ zdrží.


Prečítajte si aj:

ONLINE Najsmutnejší deň pre Európu: BREXIT odštartoval chaos! Veľkej Británii hrozí totálny rozpad


Britská premiérka Theresa Mayová mieni oficiálne požiadať o vystúpenie z EÚ do konca marca 2017 v súlade s výsledkom júnového referenda. Vyjednávanie by tak malo podľa doterajších plánov skončiť na jar 2019 pred voľbami do Európskeho parlamentu, kam by už nemali kandidovať britskí zástupcovia.

Viac o téme: írsky premiérLondýn
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu