Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Mesiac skazy, na Zem sa valí jedna katastrofa za druhou! VIDEO Toto už presahuje hranice

Prírodné katastrofy, ktoré postihli svet za ostatný mesiac Zobraziť galériu (17)
Prírodné katastrofy, ktoré postihli svet za ostatný mesiac (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Celý svet sužujú ničivé katastrofy. Zem sa zmieta v nepokojoch spôsobených prírodnými živlami. Obyvateľstvo márne bojuje s diablovými znameniami, proti pohromám je bezmocné. Ponúkame vám prehľad prírodných katastroch, ktoré zasiahli Zem za posledné štyri týždne.

Thajsko, Bangkok dňa 7. októbra

Povodne spôsobené monzúnovými lejakmi v Thajsku pripravili o život najmenej troch ľudí a zatopili vyše 68.000 domácností. Telá troch utopených sa našli v provincii Nakhonsawan asi 240 kilometrov severne od Bangkoku. Iba v provincii Nakhonsawan voda zatopila 27.000 domov a zničila okolo 380 kilometrov štvorcových ornej pôdy. Úrady v provincii Ajutthaja v strednom Thajsku informovali o množstve zaplavených historických pamiatok. Stav katastrofy zavinený záplavami vyhlásilo dovedna 13 provincií.  

Severná Karolína, Lumberton dňa 12. októbra 

Americký štát Severná Karolína zaznamenal po prechode hurikánu Matthew ďalšie straty na životoch, čím sa bilancia obetí v tomto štáte zvýšila na 18. Osoby sa utopili v autách. Týmto sa na území Spojených štátov počet mŕtvych zvýšil na 34.  

Hurikán Matthew ešte ako hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice - zabil pred príchodom do USA na Haiti vyše 1000 ľudí.

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Taliansko, Perugia dňa 30. októbra

Stred Talianska zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5. Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Perugia, 132 kilometrov severovýchodne od talianskej metropoly Rím.   Rozsah škôd je značný, v množstve miest a obcí sa zrútili budovy, vrátane kostolov. Obete na životoch neboli hlásené, len niekoľko desiatok zranených.

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

Podľa odborníkov ide o najsilnejšie zemetrasenie v Taliansku od roku 1980. Oblasť bola už v minulosti evakuovaná kvôli hrozbe zemetrasenia a záchranné zložky rátajú s nižším počtom zranených. Zemetrasenie udrelo len dva mesiace po tom, ako augustové otrasy v strednom Taliansku pripravili o život dovedna 300 ľudí.

Taliansko, Rím dňa 7. novembra 

Oblasťou severne od Ríma sa prehnalo tornádo. Prvú obeť zaznamenali v pobrežnom meste Ladispoli asi 50 kilometrov severozápadne od hlavného mesta, druhý človek zomrel v Cesano di Roma asi 30 kilometrov severne od metropoly. Živel podľa úradov zranil aj niekoľko ľudí, pričom zranenia nie sú vážne. Tornádo poškodilo viacero striech domov a áut.  

Následky tornáda v Ríme.
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: TASR/AP)

Nový Zéland, Wellington dňa 13. novembra

13.11. nový zéland WELLINGTON - Novozélandské úrady dnes vydali varovanie pred prívalovými vlnami cunami a vyzvali obyvateľstvo žijúce na východnom pobreží, aby sa presunulo do vnútrozemia a na vyššie položené miesta.

Dôsledkom silného zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci zaregistrovali pri pobreží Južného ostrova, vzniklo obrovské riziko cunami. Epicentrum sa nachádzalo 63 kilometrov východne od Amberley a 93 kilometrov severovýchodne od Christchurch a ležalo v hĺbke približne 10 kilometrov. Jeden človek zomrel pri zrútení budovy v prístave Kaikoura, ďalší človek zomrel na infarkt. 

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Twitter)

Zatiaľ posledné zemetrasenie so silou 7,1 stupňa zasiahlo ostrovy začiatkom septembra. Takmer 400-tisícový Christchurch zasiahlo mocné zemetrasenie aj tento rok vo februári. Veľká katastrofa zasiahla Christchurch vo februári 2011. Otrasy o sile 6,3 stupňa vtedy zabili 183 ľudí a zrovnali so zemou veľkú časť mesta vrátane katedrály. Následky sú v meste viditeľné dodnes.

Japonsko, Tokio dňa 22. novembra

Zemetrasenie o sile 7,4 stupňa postihlo severovýchod Japonska. Vyžiadalo si 12 ľahko zranených. Otrasy zastavili rýchlovlaky Šinkanzen, zrušené boli aj ďalšie vlakové spoje a rad letov. Otrasy zasiahli oblasť prefektúry Fukušima, kde mohutné zemetrasenie a následná vlna cunami v roku 2011 zničili jadrovú elektráreň.  Zemetrasenie vyvolalo vlnu cunami, ktorá bola vysoká do 1,4 metra. Varovanie pred cunami si vyžiadalo evakuáciu tisícov obyvateľov z ich domovov.

Zemetrasenie v Japonsku.
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Japonsko, Tokio dňa 24. novembra

Obyvatelia mesta Tokio sa v tento deň zobudili do prvého novembrového sneženia za posledných vyše 50 rokov. Masa nezvyčajne studeného vzduchu priniesla do japonskej metropoly mokrý sneh. Teplota nad bodom mrazu spôsobila, že sneh sa na väčšine miest neukladal, ale udržal sa na chodníkoch a autách na odľahlejších západných predmestiach Tokia. Naposledy snežilo v novembri v centre Tokia v roku 1962.

Sneh v Tokiu
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: twitter.com/robotopia)

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: chinadaily.com.cn)

Salvárod, San Salvádor dňa 24. novembra

Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,0 zasiahlo oblasť vzdialenú približne 150 kilometrov od pobrežia Salvádoru. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo vo vzdialenosti 153 kilometrov juhozápadne od prístavu El Triunfo a jeho hypocentrum bolo v hĺbke 33 kilometrov. Materiálne škody spôsobené silnými otrasmi pôdy zatiaľ hlásené neboli. Miestne úrady vydali predbežné varovanie pred cunami pre pobrežie Nikaraguy, Salvádora a Honduras

Nikaragua, Managua dňa 25. novembra

Na tropickú búrku smerujúcu do Tichého oceánu sa počas noci zmenil nebezpečný hurikán Otto, ktorý v závere hurikánovej sezóny vstúpil na pevninu na karibskom pobreží Nikaraguy tesne pri hraniciach s Kostarikou. Americké národné hurikánové centrum ho označilo za najjužnejší zaznamenaný hurikán, ktorý zasiahol Strednú Ameriku. Nikaragujské úrady uviedli, že hurikán bičoval Kukuričné ostrovy vlnami vysokými tri a pol metra a poškodil obyvateľom domy, ale zatiaľ nemajú hlásené žiadne obete. Predtým si silné dažde, ktoré hurikán sprevádzali, vyžiadali v Paname tri ľudské životy.   V Kostarike evakuovali 4000 ľudí z karibského pobrežia krajiny a do konca týždňa zrušili v celom štáte vyučovanie v školách. 

Taliansko dňa 24. novembra

Búrkový front do krajiny priniesol rozsiahle zrážky a Taliani bojujú so záplavami. Niektoré mestá so zatopenými ulicami pripomínali Benátky. Situáciu na niektorých miestach komplikuje aj silný nárazový vietor a lokálne hrozia zosuvy pôdy. 

Izrael, Jeruzalem dňa 25. novembra

Hasiči dostali v piatok pod kontrolu požiar, ktorý sa rozšíril v treťom najväčšom izraelskom meste Haifa a prinútil utiecť z domova desaťtisíce ľudí. Pre podozrenie z podpaľačstva zatkli doteraz päť ľudí. Požiare v utorok v Neve Šalom neďaleko Jeruzalema, ktorú založili izraelskí Židia spoločne s Arabmi v snahe dokázať, že dva národy môžu pokojne a rovnoprávne žiť bok po boku, v mieri a porozumení. Suché, veterné počasie neskôr ohne rozšírilo na ďalšie miesta v okolí Jeruzalema.

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Čína, Peking dňa 25. novembra

Silné zemetrasenie v odľahlej oblasti na krajnom západe Číny si v piatok večer vyžiadalo život najmenej jedného človeka. Podľa pobočky čínskeho seizmologického inštitútu sa v dôsledku zemetrasenia v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang pri hraniciach s Tadžikistanom a Kirgizskom zrútilo 32 domov a 55 bolo poškodených.

Taliansko, Rím dňa 26. novembra

Viacero talianskych riek sa v piatok vylialo v dôsledku dlhotrvajúcich silných dažďov. Pri povodniach zrejme dvaja ľudia prišli o život, informovala agentúra DPA. Jeden nezvestný je v Piemonte na severe krajiny a ďalší na ostrove Sicília. V prvom prípade ide o 70-ročného muža, ktorého pohltil príval vody z pretrhnutej hrádze, keď sa pokúšal priviesť kone z pastviny. Na Sicílii zase strhol prúd vody roľníka aj s autom.

Počas povodne v Turíne sa na rieke Pád uvoľnili dve výletné lode a narazili do mosta. V provinciách Cuneo a Turín ostalo podľa talianskej agentúry ANSA približne 400 ľudí bez prístrešia, pričom viacero obcí je odrezaných od sveta. Výrobca cukroviniek Ferrero musel z bezpečnostných dôvodov prerušiť výrobu vo svojom najväčšom talianskom závode v Albe na brehu rieky Tanaro.

Povodne v Taliansku
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Povodne v Taliansku
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Izrael, Jeruzalem dňa 26. novembra

Najmenej 40 domov v židovskej osade v Predjordánsku zničili dnes požiare, ktoré pred štyrmi dňami vypukli na viacerých miestach v celom Izraeli. Informovala o tom agentúra AP. Izraelská policajná hovorkyňa Luba Samriová uviedla, že požiare v osade Halamiš vznikli na niekoľkých miestach a oheň sa osadou rýchlo rozšíril, pričom niektoré domy napriek okamžitému zásahu hasičov ešte stále horia. Záchranári museli z Halamišu evakuovať viac ako 1000 ľudí. Požiare vyčíňali aj na severe Izraela v oblasti mesta Zichron Jaakov, ktoré leží južne od prístavného mesta Haifa. Nevyžiadali si žiadnych zranených, ale poškodili stovky domov. Niektorí izraelskí predstavitelia hovorili aj o možnosti, že požiare úmyselne založili palestínski útočníci.

Izrael zachvátili požiare
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mesiac skazy, na Zem
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: NešťastieúmrtiePrírodné katastrofy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu