Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Schulz opúšťa Európsky parlament, vracia sa do Nemecka: Bude ďalším kancelárom?

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v stredu povedal, že sa vzdá funkcie a vráti sa do rodného Nemecka, kde sa bude angažovať v spolkovej politike, informovali dnes nemecké médiá.

Schulz odmietol odpovedať na otázku, či sa bude uchádzať o kreslo nemeckého spolkového kancelára alebo post ministra zahraničných vecí. Je členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), ktorá svojho kandidáta na kancelára oznámi až v januári. V tejto súvislosti sa zatiaľ najviac opakuje meno predsedu strany a súčasného vicekancelára Sigmara Gabriela.

O odchode Schulza z funkcie predsedu EP v stredu informovali nemecké médiá a vzápätí sa objavilo viacero europoslancov z radov konzervatívnej Európskej ľudovej strany (EPP), ktorí o post prejavili záujem. Portál Politico informoval, že o funkciu sa bude uchádzať írska europoslankyňa Mairead McGuinnessová a bývalý slovinský premiér Alojz Peterle. Kandidatúru zrejme ohlásia aj Francúz Alain Lamassoure a bývalý eurokomisár Antonio Tajani.

Funkčné obdobie predsedu EP je dva a pol roka a volia si ho europoslanci, ktorí majú päťročný mandát. Podľa tradície sa na poste striedajú predstavitelia dvoch najsilnejších skupín v EP – konzervatívnej Európskej ľudovej strany a Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D). Martin Schulz bol kandidátom socialistov, preto si teraz tento post nárokuje EPP.

Viac o téme: NemeckoEurópsky parlamentMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu