Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V Japonsku sa opäť triasla zem: Silné otrasy boli v oblasti Fukušimy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Zemetrasenie s magnitúdou 6,1 zasiahlo vo štvrtok nadránom miestneho času severovýchod Japonska, ale varovanie pred prívalovými vlnami cunami nebolo vydané. Informoval o tom japonský meteorologický úrad.

Zatiaľ nie sú hlásené obete ani škody na majetku, uviedla tlačová agentúra DPA. Epicentrum zemetrasenia, ktoré zasiahlo oblasť vo štvrtok o 06.23 h miestneho času (v stredu o 22.23 h SEČ), sa nachádzalo pri prefektúre Fukušima.

Tú istú oblasť zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,4 aj v pondelok 21. novembra a vyvolalo vlny cunami vysoké do 1,4 metra. Varovanie pred cunami si vyžiadalo takisto evakuáciu tisícov obyvateľov z ich domovov.

V marci 2011 postihlo tento región zemetrasenie s magnitúdou 9 a nasledovali ničivé cunami. Prírodný živel usmrtil 18.500 ľudí a v atómovej elektrárni Fukušima spôsobil najhoršiu jadrovú nehodu v dejinách Japonska. Japonsko, náchylné na zemetrasenia, sa rozkladá na území, kde sa stretávajú štyri tektonické platne. V krajine je tiež 110 aktívnych sopiek.

Viac o téme: Zemetrasenie Fukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu