Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie: Poplach vo Fukušime, na pobrežie dorazilo tsunami!

Zemetrasenie v Japonsku. Zobraziť galériu (7)
Zemetrasenie v Japonsku. (Zdroj: SITA/AP)

TOKIO - Zemetrasenie o sile 7,4 stupňa, ktoré postihlo v noci na dnes severovýchod Japonska, si vyžiadalo 12 ľahko zranených. Otrasy zastavili rýchlovlaky Šinkanzen, zrušené boli aj ďalšie vlakové spoje a rad letov. Otrasy zasiahli oblasť prefektúry Fukušima, kde mohutné zemetrasenie a následná vlna cunami v roku 2011 zničili jadrovú elektráreň. Prevádzkovateľ jadrovej elektrárne Fukušima spoločnosť Tepco oznámila, že po terajších otrasoch krátko vypadol chladiaci systém skladovanie vyhoreného paliva. Na pobreží bolo tentoraz zaznamenané len menšie cunami s vlnami vysokými maximálne 1,4 metra.

Úrady pôvodne varovali pred vlnami s výškou až tri metre a vyzvali 100.000 obyvateľov pobrežných oblastí na evakuáciu do vyššie položených miest, napísala agentúra AFP. Hrozba sa ale nakoniec nenaplnila, vo fukušimskej oblasti vlny dosiahli výšku okolo jedného metra, najvyššie boli pri meste Sendai v prefektúre Mijagi.

Zemetrasenie dnes ráno miestneho času (pondelok neskoro večer SEČ) naplno zasiahlo severovýchod ostrova Honšú, epicentrum sa nachádzalo v mori asi 67 kilometrov severovýchodne od mesta Iwaki v prefektúre Fukušima, otrasy vychádzali z hĺbky desiatich kilometrov. Americká geologická služba najprv uvádzala intenzitu otrasov 7,3 stupňa, neskôr údaj znížila na 6,9 stupňa. Japonská meteorologická agentúra uvádza silu 7,4 stupňa. Otrasy boli citeľné aj v Tokiu, ktoré leží južne od prefektúry Fukušima.

Japonsko zasiahlo silné zemetrasenie:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: topky)

V dôsledku zemetrasenia bolo vydané varovanie pred vlnami cunami pre prefektúru Fukušima, ktoré môžu dosiahnuť výšku tri metre. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa z pobrežných oblastí a údolí riek okamžite presunuli na vyššie položené miesta.

Zemetrasenie v Japonsku.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na pobrežie dorazilo tsunami

JMA doteraz zaznamenala cunami s výškou 60-140 centimetrov. Vlna vysoká 60 centimetrov napríklad dorazila o 06.49 h miestneho času do prístavu Onahama, cunami s výškou 90 centimetrov zaznamenali o 07.07 h v prístavnom meste Sóma. Obe mestá ležia na pobreží prefektúry Fukušima. Zatiaľ najvyššia vlna (1,4 metra) zasiahla o 08.09 h prístav v meste Sendai v prefektúre Mijagi.

10 nádherných japonských slov, ktoré sa nedajú preložiť

 

V jadrovej elektrárni vypadol chladiaci systém

V dôsledku zemetrasenia vypukol požiar v chemickej továrni v meste Iwaki, zakrátko sa ho však podarilo uhasiť.Japonský jadrový regulačný úrad oznámil, že došlo k odstaveniu chladiaceho systému nádrže s vyhoretým palivom z 3. bloku odstavenej jadrovej elektrárne Fukušima II, ktorú 11. marca 2011 vážne poškodilo zemetrasenie s magnitúdou 9,0. Úrad však zdôraznil, že tento stav momentálne nepredstavuje hrozbu pre verejnosť, keďže bezpečnostné predpisy umožňujú odstavenie systému až na týždeň. Odborníci očakávajú, že poruchu bude možné odstrániť v priebehu niekoľkých hodín. Nádrž sa nachádza približne 12 kilometrov od elektrárne.

Pohľad na jadrový komplex Fukušima po zemetrasení.
Zobraziť galériu (7)
Pohľad na jadrový komplex Fukušima po zemetrasení.  (Zdroj: SITA/AP)

Bezprostredne po zemetrasení japonské železnice preventívne zastavili prevádzku rýchlovlakov Šinkanzen na východe krajiny. Pracovníci železníc počas odstávky skontrolujú trate, či nie sú poškodené.

Zemetrasenie v Japonsku.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Japonsko leží na tzv. Ohňovom kruhu, kde sa často vyskytujú zemetrasenia a sopečné erupcie. V tejto oblasti sa odohrá až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.Pri silnom zemetrasení v marci 2011 zahynulo v Japonsku viac ako 18.000 ľudí. V apríli tohto roku postihli prefektúru Kumamoto dve zemetrasenia nasledované viac ako 1700 dotrasmi, ktoré si vyžiadali najmenej 50 mŕtvych.

Záchvevy zatiaľ bez obetí

Bez obetí a vážnejších dopadov na infraštruktúru prečkalo Japonsko toto zemetrasenie. Z celej krajiny však bolo doteraz hlásených najmenej desať zranených, oznámila televízia NHK. Všetky výstrahy a varovania boli postupne zrušené. Malé cunami boli zaznamenané aj na viacerých riekach.

Zemetrasenie v Japonsku.
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zemetrasenia zasiahli aj Nový Zéland

Dve rôzne časti Nového Zélandu zasiahli dnes pomerne silné zemetrasenia, zatiaľ však nie je známe, že by si vyžiadali vážnejšie škody alebo zranenia.Agentúra AP uvidela, že prvé otrasy s magnitúdou 5,6 nastali približne o 13.20 h miestneho času (01.20 h SEČ) pri pobreží Severného ostrova. Ďalšie otrasy, ktoré dosiahli magnitúdu 5,3, hlásili približne o päť hodín neskôr z Južného ostrova, pričom sa predpokladá, že otrasy mohli súvisieť s minulotýždňovým silným zemetrasením v tomto regióne.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo 14. novembra oblasť pri meste Kaikoura na pobreží novozélandského Južného ostrova, pričom zahynuli dvaja ľudia a na mori vznikli aj menšie vlny cunami. V súvislosti s dnešnými záchvevmi nevydalo Tichomorské centrum varovania (PTWC) pred cunami žiadnu výstrahu.
 

Viac o téme: ZemestrasenieJaponskoFukušima
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu