Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Milý projekt pre nechcené bábätka v Česku: Kufrík plný spomienok na prvé okamihy svojho života

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Spomienky na prvé okamihy svojho života starostlivo uložené v kufríku dostanú v nemocniciach v Přerove, Prostějove a Šternberku deti, ktorých sa rodičia po pôrode vzdajú, a čaká ich kvôli tomu adopcia alebo pestúnska starostlivosť. Tieto bábätká si doteraz odnášali z pôrodnice iba lekársku správu a minimum informácií o svojom príchode na svet, oznámila Martina Wojtylová z nadácie La Vida, ktorá akciu organizuje.

"Súčasťou kufríka je pamätník, do ktorého sestričky môžu napísať, ako sa bábätko po narodení správalo, aké bolo zrovna počasie, alebo kto sa o neho celý čas staral. Všetko to už závisí na sestričkách na novorodeneckom oddelení, čo všetko budú chcieť bábätku pomocou pamätníka odkázať, "uviedla Wojtylová.

V kufríku je tiež cumlík, dojčenská fľaša, fotoalbum a ručne pletená súpravička, ktorú vytvorili klientky domovov seniorov. Zdravotné sestry môžu do kufríka vložiť napríklad aj výstrižky z novín, fotografie či odtlačky nožičiek novorodenca. "Pre dieťa je veľmi dôležité nájsť si a upevniť svoju identitu. Práve spomienkový kufrík môže byť jedným z nástrojov, ako nájsť svoje korene a stotožniť sa s nimi," podotkla Wojtylová.

Napríklad v pôrodnici Nemocnice Prostějov sa ročne narodí zhruba desať detí, ktoré hneď putujú do adopcie. "Som veľmi rada, že im môžeme aspoň takto uľahčiť vstup do života a pomôcť nájsť miesto v spoločnosti," povedala vrchná sestra detského oddelenia Nemocnice Prostějov Jana Dočkalová. V Šternberku a Přerove každoročne prídu na svet zhruba tri deti, ktoré potom putujú na adopciu.

Autorkou projektu Život v kufríku je Michaela Chmelařová, ktorá pracuje ako vrchná sestra detskej kliniky pražskej Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady, kde bol projekt zahájený pred tromi rokmi. V polovici tohto mája sa k projektu pripojila Thomayerová nemocnica v Prahe a potom aj Fakultná nemocnica Olomouc. "Naším cieľom je rozšíriť túto myšlienku po celej Českej republike," dodala Wojtylová.

Viac o téme: DieťaČeská republikaŽivot v kufríku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu