Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá bilancia obetí teroru: Daeš je zodpovedný za drastický nárast úmrtí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Počty ľudí, ktorí zomreli v dôsledku terorizmu, vzrástli v rozvinutých krajinách sveta v roku 2015 na vyše sedemnásobok v dôsledku rozmachu útokov pripravených alebo inšpirovaných extrémistickou organizáciou Daeš. Vyplýva to z dnes zverejneného hodnotenia Index globálneho terorizmu (GTI), o ktorom informovala tlačová agentúra DPA.

Kým vojenské operácie proti Daeš a Boko Haram viedli k 32-percentnému zníženiu úmrtí v súvislosti s terorizmom v Iraku a Nigérii, podľa GTI takéto úmrtia v krajinách Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vzrástli zo 77 v roku 2014 na 577 v roku 2015.

K väčšine z nich došlo v Turecku a vo Francúzsku, ktoré bolo dejiskom dvoch významných teroristických útokov v Paríži. K najmenej jednému teroristickému útoku však došlo až v 21 z 34 členských krajín OECD.

Výkonný predseda Ústavu pre ekonomiku a mier (IEP), ktorý GTI zostavuje, Steve Killelea, upozornil na vzorec objavujúci sa v profile bojovníkov z rozvinutých krajín, ktorí sa pridávajú sa na stranu Daeš a predstavujú vážnu hrozbu pre svoje materské krajiny. Dosiahli vysoké vzdelanie, ale majú nízke príjmy a často sa cítia byť vo vlastných krajinách vylúčení zo spoločnosti.

"Pokračujúce stupňovanie terorizmu v niektorých krajinách a jeho šírenie sa do ďalších je dôvodom na vážnu obavu a zdôrazňuje variabilnú povahu modernej teroristickej činnosti," povedal. Daeš rozšíril v roku 2015 svoju globálnu prítomnosť, pričom si vybral za terč 28 krajín, zatiaľ čo v roku 2014 ich bolo 13. Vlani zaútočil v 252 mestách a zavinil smrť 6141 ľudí, uvádza IEP.

Viac o téme: TerorizmusDžihádistiDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu