Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Rusku sa s ničím nemaznajú: Na podozrivého exministra uvalili domáce väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská justícia uvalila na exministra pre hospodársky rozvoj Alexeja Uľukajeva, ktorého zadržal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie pre podozrenie z korupcie, domáce väzenie, a to až do polovice januára 2017.

Súd zohľadnil pri tom fakt, že sa tento 60-ročný člen ruskej vlády stará o dve maloleté deti a svojich rodičov vyššieho veku, vyplýva z informácií tlačových agentúr Interfax a DPA. Sudcovia však nerozhodli o predbežnom prepustení ministra na slobodu pre obavy z jeho úteku alebo ovplyvňovania svedkov. 

Uľukajev, ktorý podozrenia odmietol, prisľúbil vyšetrovateľom, že bude spolupracovať. 
Ako skôr uviedla pre agentúru TASS hovorkyňa vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková, Uľukajev údajne 14. novembra prijal dva milióny dolárov za kladné hodnotenie zo strany ministerstva pre hospodársky rozvoj, ktoré umožnilo ropnej spoločnosti Rosnefť "dokončiť dohodu o kúpe 50 percent vládneho podielu" v ropnej firme Bašnefť. 

"Trestné konanie bolo otvorené na základe časti 6 článku 290 ruského trestného zákonníka - prijatie úplatku v obzvlášť veľkom množstve," uviedla hovorkyňa. Dodala, že stíhanie sa začalo po tom, čo Federálna bezpečnostná služba (FSB) dokončila sériu operatívnych aktivít. Podľa TASS zmienený článok trestného zákonníka predpokladá pokutu vo výške 80- až 100-násobku sumy úplatku, zákaz zastávať isté funkcie alebo vykonávať isté činnosti, ale aj odňatie slobody na osem až 15 rokov s pokutou vo výške 70-násobku sumy úplatku alebo bez pokuty. 

Podľa agentúry RIA Novosti vyšetrovací výbor uviedol, že predstavitelia spoločnosti Rosnefť boli donútení k odovzdaniu úplatku a minister bol zadržaný priamo pri jeho preberaní. Nemenovaný zdroj z FSB pre RIA Novosti uviedol, že agenti sledovali Uľukajeva viac ako rok. "Nie je ale jasné, či bol podozrivý od začiatku z toho, z čoho ho teraz obviňujú," dodal zdroj. Podľa spravodajskej stanice BBC je Uľukajev najvyššie postaveným ruským predstaviteľom, ktorého zadržali od roku 1991 - od neúspešného pokusu o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze. 

Putin odvolal z funkcie ministra Uľukajeva 

Ruský prezident Vladimir Putin odvolal dnes z funkcie ministra pre hospodársky rozvoj Alexeja Uľukajeva, ktorého zadržal Vyšetrovací výbor Ruskej federácie pre podozrenie z korupcie a na ktorého tamojšia justícia uvalila domáce väzenie, a to až do polovice januára 2017. Najvyšší ruský predstaviteľ zdôvodnil ministrovo uvoľnenie z funkcie stratou dôvery. Informovala o tom tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Premiér Dmitrij Medvedev už skôr uviedol, že žiadny verejný činiteľ nemá v prípade podozrenia z korupcie imunitu. O precíznom vyšetrení podozrení voči ministrovi hovoril predseda vlády aj s prezidentom Putinom, pričom pripomenul, že je potrebné pokračovať v zdokonaľovaní protikorupčných opatrení, a dodal, že rovnaký názor má aj hlava štátu.

V moderných dejinách Ruska ešte nikdy nezadržali úradujúceho ministra federálnej vlády. Podľa spravodajskej stanice BBC je Uľukajev najvyššie postaveným ruským predstaviteľom, ktorého zadržali od roku 1991 - od neúspešného pokusu o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze.

Viac o téme: Domáce väzenieAlexej Uľukajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu