Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi z webu rýchlo stiahli článok: Expert tvrdí, Putin už budúci rok nemusí byť prezident

Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

LONDÝN/MOSKVA - Ruský politológ a profesor na Moskovskom štátnom inštitúte zahraničných vecí Valerij Solovej (56) naznačil, že prezident Vladimir Putin (64) už budúci rok môže stáť mimo svetiel reflektorov. "Určité okolnosti" ho môžu prinútiť, aby sa stiahol do úzadia. V hre sú dokonca predčasné voľby.

Apokalyptický komentár britského denníka: USA si zvolili najnebezpečnejšieho z vodcov, toto sú dôvody

"Ako vidíte, táto hypotetická situácia je veľmi znepokojujúca z pohľadu ruskej politiky," uviedol Solovej. Keď sa ho pýtali, či má Putin zdravotné problémy, odpovedal tajomne. "Nežiadajte odo mňa viac, povedal som dosť. A chcel by som zdôrazniť ešte raz: Táto informácia nie je úplne spoľahlivá. Napriek tomu je potrebné ju zvážiť," dodal.

Správa sa objavila na spravodajskom portáli Moskovský Komsomolec (MK), ale v priebehu niekoľkých hodín bola zamazaná. Článok sa zmieňoval o zdravotných problémoch, ale aj o tom, že prvý muž Ruska by mohol odísť z výslnia kvôli tomu, aby jeho nástupca mohol zlepšiť vzťahy so Západom. Zverejnený príspevok mal názov: "Búrka 2017: Putin bude možno o niekoľko mesiacov nahradený nástupcom".

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ako potenciálni náhradníci sa spomínali súčasný premiér Dmitrij Medvedev, ktorý už štyri roky pôsobil aj na poste prezidenta a Alexej Djumin, bývalý Putinov bodyguard a zároveň exnámestník ministra obrany. Naznačuje to trpký boj o moc príslušníkov Putinovho bezpečnostného aparátu, ktorí oponujú Medvedevovi. Solovej, ktorý má vraj kontakty v Kremline, povedal, že sa na rok 2017 zvažujú predčasné voľby, t.j. takmer o rok skôr ako Putinovi skončí súčasné šesťročné volebné obdobie.

Rozhovor si stihlo podľa medealeaks.ru prečítať viac ako 50.000 používateľov pred tým, než bol odstránený. Valerij Solovej absolvoval Moskovský štátny Lomonosov inštitút a pracoval pre Ruskú akadémiu vied, Nadáciu Michaila Gorbačova a rok strávil na London School of Economics. Od roku 2009 bol členom expertnej rady rešpektovaného geopolitického časopisu.

Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev
Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev  (Zdroj: SITA)

Solovej sa vyjadril, že dôvod, prečo by Putin nekandidoval v predčasných voľbách, je čiastočne geostrategický. "Putin je presvedčený, že kým bude on prezidentom, nebolo by možné zlepšiť vzťahy so Západom. Takže kvôli zmene tejto situácie je potrebné, aby Rusko zastupovala na rokovaniach iná osoba," dodal. Podľa neho sa dá ľahko predpovedať, kto sa stane jeho nástupcom - "liberálny" Medvedev, ten však nie je obľúbený u veľa ľudí, vrátane mocnej bezpečnostnej lobby.

Alternatívou je preto Djumin, ktorého Putin menoval tento rok guvernérom regiónu Tula. Osobne eskortoval zvrhnutého ukrajinského prezidenta Viktora Janukoviča z vlasti po revolúcii v roku 2014 a zohral kľúčovú rolu v ruskej anexii Krymu. Ale Solovej uviedol, že Putin stratil dôveru v bezpečnostnú lobby.

Alexej Djumin
Zobraziť galériu (4)
Alexej Djumin  (Zdroj: SITA/AP)

Načasovanie článku je podľa portálu MailOnline veľmi zvláštne, pretože bol uverejnený iba deň po víťazstve Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách. Putin pritom vidí Trumpa ako jedného z mála západných vodcov, s ktorým je možné diskutovať a uzatvárať dohody. Dôvody odstránenia nie sú jasné. Na sociálnych sieťach sa objavilo tvrdenie o "cenzúre". Kremlin zatiaľ neposkytol žiadne vyjadrenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu