Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Panika na burze! Po správach o volebnom úspechu Trumpa začali trhy padať

Ľudia reagujú na výsledky amerických volieb.
Ľudia reagujú na výsledky amerických volieb. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Ceny ropy dnes zaznamenali prudký pokles, keď trhy zareagovali na vývoj prezidentských volieb v USA, v ktorých vedie republikánsky kandidát Donald Trump. Tomu sa podarilo získať víťazstvo vo viacerých kľúčových štátoch vrátane Floridy. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Oprávnene alebo neoprávnene, trhy budú znepokojené víťazstvom Trumpa, osobitne vzhľadom na potenciálne dôsledky pre svetový obchod," povedal Ric Spooner, hlavný analytik CMC Markets v Sydney. Cena zlata, ktoré sa považuje za bezpečné miesto uloženia peňazí investorov v časoch neistoty, bola v stredu ráno vyššie o 3,7 percenta na úrovni 1 321,40 USD za uncu.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri klesla do 5.55 h SEČ oproti predchádzajúcej uzávierke zhruba o 4 % na 43,26 USD (39,19 eura) za barel (159 litrov). V skorších hodinách sa prepadla až na 43,07 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od septembra. 

Výrazný pokles zaznamenala aj cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári. Cena tejto ropy klesla o vyše 3 % na 44,51 USD/barel. "Sme svedkami opakovania faktora brexit, čo je veľmi znepokojujúce," povedal Bob Takai, prezident spoločnosti Sumitomo Corp Global Research v Tokiu. Poukázal tak na nečakané rozhodnutie Britov v júnovom referende opustiť Európsku úniu, čo viedlo k otrasom na trhoch.

Otrasy aj v Ázii

Ázijské akciové trhy zaznamenali výrazné otrasy v reakcii na možné víťazstvo republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa v dnešných prezidentských voľbách v USA. Pokles sa zrýchlil po tom, ako Trump zvíťazil v niektorých kľúčových štátoch ako Florida, Ohio či Severná Karolína. Prípadné víťazstvo Trumpa v prezidentských voľbách zvyšuje neistotu trhov, akým smerom sa bude vyvíjať politika USA vo viacerých oblastiach, vrátane obchodu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Kľúčový index japonskej burzy Nikkei pre 225 akcií klesol na záver obchodovania o 5,4 % a obchodovanie uzavrel na úrovni 16.251.54 bodu. Počas obchodovania však klesol až o 6,1 %, čo bol najvýraznejší pokles za posledné roky. Čiastočnú podporu trhom poskytli zástupcovia Bank of Japan, ministerstva financií a agentúry pre finančné služby, ktorí vyhlásili, že prediskutujú, ako reagovať na možné vážnejšie otrasy na finančných trhoch.

Index hongkonskej burzy Hang Seng zaznamenal pokles o 2,7 % na 22.294,38 bodu a kľúčový index šanghajskej burzy Shanghai Composite Index klesol o 0,2 % na 3141,87 bodu. Klesol aj hlavný index burzy v Južnej Kórei Kospi, a to o 2,4 %. Pokles okrem toho zaznamenal aj austrálsky S&P/ASX200, kde dosiahol takmer 2 %.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu