Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Aleppe hlásia útok jedovatým plynom: Tamojšie média ukazujú na povstalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ALEPPO - Dovedna 36 ľudí sa začalo dusiť po útoku jedovatým plynom na vládou kontrolovanú štvrť v sýrskom meste Aleppo. Podľa agentúry Reuters o tom dnes informovali sýrske štátne médiá, ktoré z útoku obvinili povstalcov. Tí obvinenia popreli a označili za klamstvo.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) potvrdilo správy o dusení sa vojakov sýrskej vlády, avšak neuviedlo, či bolo príčinou použitie jedovatého chlóru. Sýrska agentúra SANA informovala, že rakety vypálené povstalcami, ktoré zasiahli vládou kontrolovanú štvrť Hamdaníja na západe Aleppa, obsahovali jedovatý plyn.

Sýrska štátna televízia zase citovala riaditeľa nemocnice v Aleppe, podľa ktorého sa v dôsledku ostreľovania plynným chlórom začalo dusiť 36 osôb. Vedenie hnutia Fastakim, jednej z povstaleckých frakcií pôsobiacich v Aleppe, správu o útoku chlórom poprelo a označilo za lož. Povstalecké skupiny v Aleppe spustili uplynulý piatok rozsiahlu ofenzívu s cieľom prelomiť blokádu východnej časti mesta, ktorá je od leta obkľúčená jednotkami sýrskej armády a jej spojencov.

Na protiútoku sa zúčastňuje množstvo skupín vrátane povstalcov bojujúcich pod zástavou Slobodnej sýrskej armády (FSA), ale aj islamistických militantov. Aleppo bolo pred vojnou najľudnatejším mestom Sýrie. Vojenský konflikt ho rozdelil na dve časti, pričom západnú ovládajú vládne sily a východnú povstalci, ktorých vládne sily a ich spojenci obkľúčili počas uplynulého leta.

Viac o téme: Plynútok Aleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu