Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zničujúci nálet na väznicu v Jemene: Zahynulo najmenej 60 civilistov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SANÁ - Najmenej 60 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 35 osôb utrpelo zranenia pri vzdušnom útoku koaličných síl na povstalcami ovládanú väznicu, ku ktorému došlo v noci nadnes na západe Jemenu. Informovala o tom agentúra DPA. Cieľom nočného náletu koaličných síl vedených Saudskou Arábiou bola budova v prístavnom meste Hudajda na pobreží Červeného mora využívaná ako väznica.

"Všetky obete sú civilisti," uviedol predstaviteľ miestnej nemocnice, pričom dodal, že v troskách úplne zničenej budovy, v ktorej sa nachádzalo približne 100 väzňov, môžu byť ďalšie obete.  Podľa svedkov koaličné vzdušné sily podnikli na budovu celkovo tri nálety. Saudskou Arábiou vedená koalícia sa k náletom na väznicu bezprostredne po jeho uskutočnení nevyjadrili.

K útoku došlo dva dni po tom, ako koalícia údajne zneškodnila balistickú raketu, ktorú šiitskí povstalci v Jemene vypálili na saudskoarabské mesto Mekka, ktoré je najposvätnejším miestom islamu. Povstalci takéto obvinenia však odmietajú.

V Jemene proti sebe bojujú šiitskí povstalci známi ako húsíovia a sily lojálne medzinárodne uznávanej vláde prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktoré od marca 2015 náletmi podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou. Húsíovia ovládajú najmä územia na severe Jemenu a od roku 2014 hlavné mesto Saná. Hádího baštou je prístavné mesto Aden ležiace na juhu krajiny.

Od marca 2015 zahynulo v Jemene vyše 4000 civilistov a svoje domovy boli nútené opustiť viac ako tri milióny obyvateľov krajiny. Opakované pokusy o ukončenie bojov zakaždým stroskotali. Predchádzajúce prímerie bolo vyhlásené v apríli a vyústilo do neúspešných mierových rozhovorov.

Viac o téme: NáletJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu