Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Clintonová dostala tesne pred voľbami tvrdý úder: Jej e-maily znova vyšetrujú!

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

WASHINGTON - Demokratická kandidátka na prezidenta USA Hillary Clintonová v sobotu kritizovala riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Jamesa Comeyho za to, že len niekoľko dní pred prezidentskými voľbami oznámil začatie vyšetrovania jej ďalších e-mailov, pri ktorých využívala svoj súkromný server. Clintonová to označila za "bezprecedentné a hlboko znepokojujúce" a vyzvala Comeyho, aby bezodkladne poskytol verejnosti viac informácií v tomto prípade.

Kandidátka na stretnutí so svojimi priaznivcami v meste Daytona Beach v štáte Florida povedala "Ak ste takí ako ja, zrejme máte zopár otázok" o Comeyho liste, v ktorom informuje Kongres, že FBI prešetruje ďalšiu e-mailovú komunikáciu."Voliči si zaslúžia úplné a kompletné fakty," vyhlásila Clintonová. A vyzvala Comeyho, aby "ihneď všetko vysvetlil a vyložil na stôl".

FBI neuviedla, čo e-maily obsahovali a či ich Clintonová poslala alebo dostala. Comey oznámil Kongresu, že ešte nie je jasné, či je materiál závažný a ako dlho bude preverovanie trvať. E-maily zrejme súvisia s vyšetrovaním zdiskreditovaného bývalého newyorského kongresmana Anthonyho Weinera, takisto demokrata a manžela najbližšej poradkyne Clintonovej, Humy Abedinovej. Weiner je zapletený do sexuálneho škandálu; on a manželka sa medzičasom rozišli, ako dnes informovala tlačová agentúra DPA.

Americké médiá v sobotu uviedli, že Comey sa vzoprel želaniam svojej šéfky, ministerky spravodlivosti Loretty Lynchovej, keď zverejnil, že jeho úrad prešetruje ďalšiu sériu e-mailov Clintonovej.Lynchová pokladala za nevhodné zverejniť ešte len prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré môže mať necelé dva týždne pred voľbami dopad na prezidentskú kandidátku. Túto informáciu priniesli americká spravodajská televízia CNN a magazín New Yorker, ktoré citovali vládnych predstaviteľov.

Lynchová povedala riaditeľovi FBI Comeymu, aby sa držal dlhodobej praxe a nerobil kroky, ktoré môžu ovplyvniť výsledok volieb.Clintonová označila Comeyho rozhodnutie porušiť prax ministerstva spravodlivosti za "čudné", "bezprecedentné a hlboko znepokojujúce".

Šéf FBI v piatok 28. októbra uviedol v liste Kongresu, že FBI preveruje nové e-maily Clintonovej, ktoré môžu mať význam pri vyšetrovaní kauzy, ako táto prezidentská kandidátka zaobchádzala s tajnými informáciami počas svojho pôsobenia v úrade ministerky zahraničných vecí USA.

Comey vyhlásil, že ako šéf federálneho úradu cítil povinnosť informovať verejnosť. Comey je republikán, ale až dosiaľ ho vnímali ako predstaviteľa, ktorý svoj úrad vedie nestranne.
 Po takmer ročnom vyšetrovaní spomínanej kauzy dospel Comey v júli k záveru, že Clintonová bola pri zaobchádzaní s tajnými informáciami "krajne neopatrná", ale zákon neporušila.

Najnovšie odhalenie prišlo necelé dva týždne pred americkými prezidentskými voľbami, v ktorých je Clintonovej súperom republikán Donald Trump. Ten upozorňuje na Clintonovej nezodpovednosť v súvislosti so škandálom okolo e-mailov a používa ho ako jeden z hlavných argumentov proti nej.

Viac o téme: Hillary Clintonová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu