Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansko zasiahli dve silné zemetrasenia: Panika a chaos, otrasy bolo cítiť až v Ríme

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: topky)

PERUGIA - Stredné Taliansko dnes postihli dve silné zemetrasenia. Prvé záchvevy pôdy o sile 5,4 stupňa zaznamenali seizmológovia krátko po 19:00 SELČ, asi dve hodiny na to udrelo zemetrasenie ešte silnejšie. Druhé otrasy mali silu 6,2 stupňa, podľa niektorých agentúr 6,4 stupňa Richterovej škály. Ich hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke desiatich kilometrov asi 140 km severovýchodne od Ríma. Civilná ochrana zatiaľ hlási najmenej dvoch zranených.

Taliansko zasiahli dve silné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SKYTG24)

Epicentrum prvých otrasov bolo pri malej obci Castelsantangelo sul Nera, ktorá leží v provincii Macerata (región Marche) asi 100 kilometrov južne od Ancony. Zhruba v rovnakej lokalite mali epicentrum aj druhé silnejšie otrasy, aj tie boli cítiť aj v metropole Ríme.

Taliansko zasiahli dve silné
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Taliansko zasiahli dve silné
Zobraziť galériu (5)

V okolí obce Visso došlo k zraneniu dvoch osôb, potvrdil večer pre spravodajskú televíziu Sky TVG24 šéf tamojšej civilnej ochrany Fabrizio Curci. Pôvodne hovorili talianske úrady o tom, že žiadne správy o prípadných zranených alebo obetiach otrasov s magnitúdou 5,4 neprišli. O charaktere zranení, o ktorých informovali záchranári zo spomínanej oblasti, nie sú však zatiaľ známe žiadne detaily.

Mauro Falcucci, starosta obce Castelsantangelo sul Nera pre spravodajskú televíziu Sky TG24 uviedol, že s určitosťou došlo ku kolapsu objektov.

Takmer rovnako hovoril pre tlačovú agentúru ANSA aj starosta Amatrice, v ktorom zaznamenali najtragickejšie dopady augustového zemetrasenia a ktoré zasiahli otrasy i dnes. Podľa slov Sergia Pirozziho to opäť vzbudilo strach občanov, avšak našťastie sa tam zrútili iba už skôr poškodené budovy. Kolapsy objektov hlásili aj z Arquaty, obce, ktorá patrila v auguste medzi najviac zničené zemetrasením.

Časť zrúteného kostola Santa Maria delle Grazie v meste Norcia
Zobraziť galériu (5)
Časť zrúteného kostola Santa Maria delle Grazie v meste Norcia

 

Epicentrum otrasov, ktoré mali podľa talianskeho Inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu i podľa amerických expertov magnitúdu 5,4, sa nachádzalo v okolí Maceraty, hlavného mesta regiónu Marche. Otrasy boli citeľné vo viacerých mestách oblasti, ale aj v metropole Rím, severotalianskej Florencii či juhotalianskom Neapole.

V spomínanom regióne došlo podľa talianskych médií k prerušeniu plynulosti zásobovania elektrickým prúdom, ako aj k poškodeniu telefonického vedenia. Vystrašení občania sa obracali so žiadosťami o pomoc na hasičov, mnohí z nich hľadali útočisko pod holým nebom na uliciach.

 

"Najkritickejšia je situácia v Castelsantangelo sul Nera, kde bolo prerušené zásobovanie elektrickým prúdom," povedal Cesare Spuri z civilnej ochrany. Podľa rakúskych seizmológov boli otrasy citeľné dnes večer aj v južnom Rakúsku, predovšetkým na vyšších poschodiach obytných domov.

Ničivé zemetrasenie o sile 6,2 stupňa Richterovej škály, ktoré zasiahlo Taliansko 24. augusta, si vyžiadalo 298 obetí a takmer štyri stovky zranených.

Viac o téme: Zemetrasenie Taliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu