Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nadvláda Singapuru končí: Najlepšie sa podniká na Novom Zélande, Slovensko v poklese

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WELLINGTON - Nový Zéland je podľa Svetovej banky (SB) krajinou s najlepším podnikateľským prostredím na svete. V čele každoročného rebríčka Doing Business vystriedal Singapur a ukončil tak jeho desaťročnú vládu.

Českej republike podľa najnovšej správy Doing Business zverejňovanej každoročne Svetovou bankou (SB) patrí z hľadiska podnikateľského prostredia 27. priečka na svete. Minuloročná správa Česku prisúdila 36. miesto, čo by znamenalo zlepšenie o deväť priečok. SB však v tohtoročnej správe v dôsledku zmeny metodiky a ďalších faktorov minuloročné umiestnenie upravila na 26. pozíciu. To znamená, že Česko si o jeden stupeň pohoršilo. Upozornil na to dnes server Echo24.cz.

O zlepšenie pozície v rebríčku Doing Business o deväť priečok v utorok informovalo napríklad české ministerstvo priemyslu a obchodu, ktoré v tejto súvislosti hovorilo o historicky najlepšom výsledku ČR. Okrem Českej republiky si tento rok výrazne polepšili tiež napríklad Kazachstan, Spojené arabské emiráty alebo Macedónsko, ktorá sa dokonca dostalo do najlepšej desiatky. Podľa Svetovej banky je dobré umiestnenie v rebríčku Doing Business spravidla ukazovateľom nižšej miery mzdovej nerovnosti a chudoby.

Hodnotenie berie do úvahy všetky opatrenia, ktoré ovplyvňujú podniky naprieč ich životným cyklom, či už ide o ich zakladanie, vybavovanie úverov alebo vlastnícke právo. "Jednoduché a zrozumiteľné pravidlá sú známkou toho, že vláda rešpektuje svojich občanov," povedal vo vyhlásení vedúci ekonóm Svetovej banky Paul Romer.

Svetová banka u 190 krajín sleduje, ako regulačné opatrenia ovplyvňujú podnikateľskú aktivitu. Z krajín višegrádskej štvorky si najlepšie viedlo Poľsko, ktoré skončilo na 24. priečke. Slovensko si pohoršilo o štyri priečky a obsadilo 33. miesto a Maďarsko 41.

Krajiny s najlepšími podmienkami pre podnikanie:

Pořadí Země
1. Nový Zéland
2. Singapur
3. Dánsko
4. Hongkong
5. Jižní Korea
6. Norsko
7. Velká Británie
8. USA
9.

10.

Švédsko

Makedonie

Viac o téme: SlovenskoNový ZélandSingapur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu