Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Šokujúce odhalenie o praktikách v Turecku: Pučistov mučia Erdoganovi pod nosom

Erdogan ristúpil po neúspešnom puči k masovým čistkám.
Erdogan ristúpil po neúspešnom puči k masovým čistkám. (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecko prehliada prípady mučenia, ku ktorým dochádza vo vyšetrovacej väzbe v čase, keď v krajine po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat naďalej platí výnimočný stav. Upozornila na to ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej dnes zverejnenej správe.Agentúra DPA pripomína, že od pokusu o štátny prevrat je v Turecku stále zadržiavaných približne 35.000 ľudí podozrivých z napojenia na pučistov.

HRW vo svojej správe upozorňuje, že výnimočný stav nedáva tureckej vláde "neohraničenú moc na nedodržiavanie práv". V dokumente upozorňuje na 13 prípadov zneužívania právomocí úradov, keď došlo k bitiu, mučeniu i sexuálnemu útoku.

Medzi kontroverznými opatreniami, ktoré boli zavedené počas platnosti výnimočného stavu, je aj predĺženie trvania predbežnej väzby zo štyroch na 30 dní a predĺženie lehoty, počas ktorej má polícia právo odmietať zadržanému kontakt s jeho právnikom až päť dní. 

HRW vyzýva tureckú vládu, aby okamžite zrušila platnosť dočasných nariadení, ktoré umožňujú mučenie a zlé zaobchádzanie so zadržanými. HRW súčasne upozornila, že ide o porušenie medzinárodného práva.Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku oficiálne zadržaných viac ako 30.000 ľudí. Zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - bolo prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).

Ankara o Fethullahovovi Gülenovi - tureckom duchovnom žijúcom v americkom exile - tvrdí, že dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Viac o téme: PučTureckoRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu