Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýrske jednotky dobyli dnes najvyšší bod v meste Aleppo: Rusko vylučuje ďalšiu pauzu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrske štátne médiá a opoziční aktivisti dnes informovali, že jednotky sýrskej vládnej armády a ich spojenci dobyli dnes najvyšší bod v meste Aleppo, o ktorý zvádzali boj s protivládnymi povstalcami. Boje v Aleppe sa obnovili uplynulú sobotu večer, po skončení prímeria, ktoré vyhlásil spojenec sýrskej vlády v konflikte - Rusko.

Podľa dnešnej správy sýrskej štátnej tlačovej agentúry SANA vládne jednotky dobyli pahorok v južnom cípe Aleppa, ktorého blízkosti sa nachádza vojenská základňa. Povstalecké  jednotky tento pahorok získali pod svoju kontrolu v auguste.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo, že vládnym silám sa pahorok podarilo dobyť aj vďaka mohutnej delostreleckej paľbe. Podľa pozorovateľov tento krok uľahčí vládnej armáde postup bojov o blízke sídlisko. Podľa SANA sa začali boje aj o pahorok susedný.

SOHR a združenie miestnych aktivistov Aleppo Media Center spresnili, že vládna armáda ostreľovala východnú časť Aleppa, ktorú ovládajú protivládni povstalci. Povstalci zasa ostreľovali vládou kontrolované štvrte, čo si vyžiadalo život jednej osoby a zranenia ďalších siedmich. Spomínané prímerie malo umožniť povstalcom a civilistom, aby opustili východnú časť mesta. Podľa agentúry AP však z tejto časti Aleppa v čase trvania prímeria nikto neodišiel.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov dnes podľa RIA Novosti vyhlásil, že problém "vyhlásenia ďalšej humanitárnej prestávky nie je teraz aktuálny". Dodal, že "k takémuto režimu by bolo možné vrátiť sa len za predpokladu, že by naši oponenti zabezpečili adekvátne správanie sa protivládnych zoskupení, ktoré zmarili evakuáciu chorých a zranených počas humanitárnej prestávky".

Cieľom kritiky na adresu Ruska a sýrskej vlády za nenaplnenie prímeria je podľa Riabkova "vytvoriť pre nás neprijateľnú politickú klímu". Dodal, že oponentom nezáleží na humanitárnej situácii v Aleppe. "Ak by im záležalo na osude civilistov, vyžili by svoj vplyv na opozíciu a (jej) ozbrojencov," vyhlásil Riabkov.

Za novú humanitárnu prestávku v bojoch v Sýrii sa dnes vyslovil nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Podľa jeho názoru je potrebné dohodnúť sa na nej už v priebehu tohto týždňa, a to s cieľom dosiahnuť dlhšie prímerie. Uviedol, že trojdňová humanitárna prestávka, ktorú v oblasti Aleppa vyhlásilo Rusko, "bola príliš krátka". "Od začiatku sme hovorili, že to (prímerie vyhlásené Ruskom) môže byť len začiatkom, že by malo prerásť do dlhodobého prímeria," vyhlásil Steinmeier.  Dodal tiež, že podľa jeho názoru Sýria nemá budúcnosť so súčasným prezidentom Bašárom Asadom. 

"V prvých rokoch krízy (v Sýrii) to ešte bolo možné, ale po piatich rokoch občianskej vojny s 350.000 mŕtvymi a 12 miliónmi presídlencov si budúcnosť Sýrie s Asadom nedokážeme predstaviť," vyhlásil Steinmeier.

Viac o téme: SýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu