Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nepomohlo ani americké dohováranie: Irak odmietol tureckú pomoc pri ofenzíve na Mósul

Boj o Mósul Zobraziť galériu (2)
Boj o Mósul (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracký premiér Hajdar Abádí dnes trval na tom, že iba iracké sily sa zúčastnia na dobytí severoirackého mesta Mósul od Islamského štátu (IS). A to napriek prihováraniu amerického ministra obrany Asha Cartera, aby Irak vyhovel požiadavke Turecka, ktoré sa chce do ofenzívy na Mósul vojensky zapojiť.

 Abádí vyhlásil po stretnutí s Carterom, ktorý dnes neočakávane pricestoval do Iraku z Turecka: "Hoci sa Turci naďalej chcú zúčastniť v bitke o Mósul, ďakujeme im, ale Iračania sú spoločne schopní vyhnať Dáiš (IS) z Mósulu," citovala premiéra tlačová agentúra DPA. Iracký premiér tak zopakoval postoj svojej vlády, že prítomnosť tureckých síl v Kurdmi kontrolovaných oblastiach pri Mósule nie je žiaduca a mali by z Iraku odísť.

Abádí dnes informoval Cartera, že po útoku Islamského štátu na mesto Kirkúk majú bezpečnostné sily mesto už takmer celé opäť pod kontrolou. Extrémistická skupina uskutočnila v piatok v meste, vzdialenom asi 170 kilometrov od Mósulu, početné útoky, evidentne v snahe o odpútanie pozornosti od Mósulu, napísala tlačová agentúra AP.

Podľa nemenovaného irackého predstaviteľa Islamský štát zabil v Kirkúku najmenej 80 ľudí, irackých bojovníkov i militantov. Ďalší samovražední militanti sa v obkľúčení bezpečnostných síl odpálili, citovala tlačová agentúra DPA zdroj, ktorý hovoril pod podmienkou svojej anonymity. 

Iracké vládne a kurdské sily v súčasnosti pátrajú v meste a jeho okolí po h bojovníkoch Daeš, ktorí tam mohli zostať v prípade zranenia Bezpečnostné sily v Kirkúku dnes oznámili, že v nedeľu o 16. hodine miestneho času (15.00 SELČ), keď bude prehľadané celé mesto, či tam nezostali nejakí atentátnici Daeš, bude zrušený zákaz vychádzania, 

Ashton Carter sa včera stretol s tureckým premiérom Binalim Yildirimom.
Zobraziť galériu (2)
Ashton Carter sa včera stretol s tureckým premiérom Binalim Yildirimom.  (Zdroj: SITA/AP)

Americký minister obrany Ashton Carter pricestoval dnes na vopred neohlásenú návštevu Iraku, aby zhodnotil pokrok v operácii na oslobodenie mesta Mósul - bašty teroristickej organizácie Daeš v krajine. Carter pricestoval do Iraku dva dni po tom, čo pri Mósule zahynul americký vojak. Išlo o štvrtého amerického vojaka, ktorý padol v boji v Iraku od augusta 2014, keď USA spustili operácie proti Daeš.

Viac o téme: IrakHajdar AbádíMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu