Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Stretnutie s Dalajlámom alebo vyškrtnutie z významného zoznamu: Zeman sa od toho dištancuje

Dalajláma Zobraziť galériu (2)
Dalajláma (Zdroj: SITA)

PRAHA - Pražský hrad údajne vyzval šéfa českého rezortu kultúry Daniela Hermana, aby zrušil plánované stretnutie s dalajlámom, pretože v opačnom prípade sa jeho strýko nestane laureátom vysokého štátneho vyznamenania. Dnes to osobne potvrdil minister kultúry pre spravodajský web verejnoprávneho Českého rozhlasu.

Podľa jeho slov figuroval jeho strýko Jiří Brady (88) na zozname osôb, ktoré si pri príležitosti štátneho sviatku ČR mali 28. októbra prevziať na Pražskom hrade štátne vyznamenanie z rúk hlavy štátu, prezidenta Miloša Zemana. Momentálne vraj už na tomto zozname nie je.

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček však tieto tvrdenia popiera. Hlava štátu vraj zo zoznamu nikoho nevyškrtla. Navyše, mená pozná iba Zeman a popri ňom ešte premiér Bohuslav Sobotka, ktorý zoznam kontrasignoval.

Miloš Zeman
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

O údajnom vyškrtnutí Bradyho zo zoznamu informovali viaceré české média. Podľa slov jeho dcéry Lary Bradyovej volali jej otcovi do Kanady, kde žije od roku 1949, ľudia z prezidentskej kancelárie, aby ho informovali o nominácii na vyznamenanie. "Bol na to hrdý," povedala. Brady už dostal vyznamenania v rôznych krajinách sveta vrátane Nemecka či Kanady a dúfal, že sa mu podobnej pocty dostane aj vo vlasti.

Strýko Daniela Hermana prežil počas druhej svetovej vojny pobyt v koncentračných táboroch Terezín a Auschwitz-Birkenau. O svojich skúsenostiach píše a prednáša po celom svete. Štyria najvyšší ústavní činitelia ČR sa od schôdzky ministra kultúry s dalajlámom 18. októbra dištancovali ešte v ten istý deň v spoločnom vyhlásení, ktoré vyvolalo nevôľu časti politickej scény i akademickej obce.
 

Viac o téme: DalajlámaVyznamenanieČR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu