Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Po celom svete sa dnes rozozneli zvony v kostoloch: Chcú si uctiť pamiatku obetí v Aleppo

Zničené Aleppo
Zničené Aleppo (Zdroj: SITA)

HELSINKI - Kostoly v rôznych častiach sveta si v týchto dňoch pripomínajú zvonením pamiatku obetí bojov o sýrske mesto Aleppo.

Agentúra DPA dnes uviedla, že s iniciatívou Bells for Aleppo (Zvony pre Aleppo) prišla Evanjelicko-luteránska cirkev Fínska, ktorá ešte minulý týždeň nechávala znieť zvony na svojich kostoloch každý deň o 17.00 h. V priebehu tohto týždňa sa nej pridávalo čoraz viac chrámov na celom svete, povedal hovorca tejto cirkvi, ktorej členmi je väčšina obyvateľov Fínska.

Do dnešného zvonenia venovaného Aleppčanom sa zapojilo približne 700 kostolov v rôznych krajinách vrátane Švédska, Nemecka, Poľska, Británie, Austrálie či Spojených štátov. Ukončenie tejto akcie je naplánované na 24. októbra, keď si svet pripomína Deň Organizácie Spojených národov.

Chcú okamžité vyšetrovanie

Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) prijala dnes rezolúciu, ktorá vyzýva na vyšetrenie obvinení zo zneužívania a spáchania vojnových zločinov v obliehanom meste Aleppo na severe Sýrie. Cieľom rezolúcie z dielne západných štátov, ktoré podporili arabskí spojenci, je podľa agentúry DPA vytvoriť tlak na sýrsku vládu a jej ruských spojencov bombardujúcich toto mesto.

Za rezolúciu hlasovalo 24 krajín, sedem bolo proti a 16 sa zdržalo hlasovania. Mimoriadne zasadnutie UNHRC zvolali vzhľadom na "zhoršujúcu sa situáciu v oblasti ľudských práv" v Sýrii a v Aleppe, meste, ktoré čelilo prudkému náporu ruskej a sýrskej armády. Dokument ukladá vyšetrovateľom za úlohu, aby určili "tých, u ktorých sú oprávnené dôvody domnievať sa, že sú zodpovední" za vojnové zločiny.

Rezolúcia ďalej žiada, aby sa páchatelia "zodpovedali prostredníctvom vhodných, spravodlivých a nezávislých domácich alebo medzinárodných mechanizmov trestnej justície", akým je napríklad Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v Haagu. Päť Ruskom navrhovaných dodatkov k návrhu tejto rezolúcie neprešlo. Alžírsko, Bolívia, Burundi, Čína, Kuba a Venezuela hlasovali spolu s Ruskom proti.

Viac o téme: ObeteKostolyAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu