Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvé VIDEO: Británia v pohotovosti, ruská flotila sa plaví cez kanál La Manche

Ruská flotila Zobraziť galériu (3)
Ruská flotila (Zdroj: Twitter)

LONDÝN - Británia vyslala svoju vojnovú fregatu HMS Richmond, aby sledovala pohyb ruskej lietadlovej lode Admirál Kuznecov, ktorá mieri zo Severného mora Lamanšským prielivom pravdepodobne k sýrskym brehom. Oznámilo to britské velenie. Z prístavu Portsmouth na sledovanie skupiny ruských plavidiel zamieril aj torpédoborec HMS Duncan. Napätie medzi Veľkou Britániou a Ruskom je značné po tom, čo premiérka Theresa Mayová nedávno obvinila prezidenta Vladimira Putina z "podkopávania snáh Západu" o politické urovnanie konfliktu v Sýrii.

Napätie v Európe stúpa: Dôvodom je ruská flotila, najväčšia provokácia od studenej vojny?

Ruská lietadlová loď sa do východného Stredomoria vydala minulý víkend v sprievode raketového krížnika Peter Veľký a protiponorkových lodí Severomorsk a Viceadmirál Kulakov. Podľa NATO sa ruské zoskupenie pohybuje v medzinárodných vodách, a aliančné sily ich preto budú len sledovať bez akejkoľvek ďalšej akcie.

Prvé VIDEO: Británia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Vzhľadom na to, že na palube Admirála Kuznecova sú bojové lietadlá a vrtuľníky, sprevádza fregatu Richmond na jej monitorovacej misii aj britské kráľovské letectvo, oznámila v Londýne armáda.

Prvé VIDEO: Británia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Súčasťou ruskej flotily v Stredomorí je už rad torpédoborcov, výsadkových lodí a lodí s protiponorkovým vrtuľníkmi. Začiatkom októbra sa do oblasti presunula ruská korveta Miraž vyzbrojená raketami s plochou dráhou letu Malachit, a dve korvety Serpuchov a Zeljonyj Dol, na ktorých palube sú rakety s plochou dráhou letu dlhého doletu Kaliber.

Ruská flotila sa má zúčastniť bitky o sýrske Aleppo

"Ide o najväčšie nasadenie od konca studenej vojny, presúvajú celú Severnú flotilu a väčšinu Baltskej flotily. Nebude to priateľská zastávka v prístave. Za štrnásť dní budeme svedkami vystupňovaných útokov na Aleppo," citovala v stredu agentúra Reuters nemenovaného diplomata NATO.

Ruská agentúra TASS už v júli oznámila, že Admirál Kuznecov bude nasadený do operácií v Sýrii v období od októbra do januára. Na lodi má byť 15 bojových lietadiel Su-33 a MiG-29K a viac ako desať vrtuľníkov Ka-52K, Ka-27 a Ka-31. Ruské letectvo bojuje v Sýrii po boku sýrskej armády.

O chystanom vyslaní lietadlovej lode informoval ruský minister obrany Sergej Šojgu novinárov už v septembri. Vyhlásil, že Admirál Kuznecov, ktorý bude operovať pri sýrskych brehoch, má v oblasti zvýšiť bojové kapacity ruskej armády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu