Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Americké ministerstvo kritizuje Maďarsko: Obmedzujú slobodu tlače

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FOTO TASR - Ladislav Vallach)

BUDAPEŠŤ - Americké ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo dnes obavy zo slobody tlače v Maďarsku. V dokumente rezortu diplomacie, vydanom zástupcom hovorcu Markom Tonerom, sa podľa agentúry MTI uvádza, že USA zdieľajú obavy zástancov globálnej slobody tlače, medzinárodných organizácií i maďarských občanov z procesu postupného zhoršovania slobody tlače v Maďarsku.

"Washington pozorne sleduje prípad vykázania novinárov (nemenovaného) internetového média z parlamentu 19. októbra, ako aj nečakané zrušenie vydávania denníka Népszabadság 8. októbra," píše sa vo vyhlásení. Ministerstvo zahraničných vecí USA označilo Népszabadság za najväčší nezávislý denník Maďarska. "Jeho strata - nezávisle na príčinách - je stratou v oblasti plurality médií v Maďarsku," zdôraznil rezort.

Spojené štáty priateľsky a spojenecky nabádajú maďarskú vládu, aby zabezpečila otvorený mediálny priestor, ktorý poskytne občanom rôzne postoje a názory. Maďarsko by v záujme toho malo úzko spolupracovať s predstaviteľom OBSE pre otázky slobody tlače a ďalšími odborníkmi.

Vydavateľská spoločnosť Mediaworks 8. októbra pozastavila vydávanie Népszabadságu i jeho internetovej verzie. Vydavateľ, ktorý sa údajne dostal do rúk blízkych vláde, v oficiálnom komuniké zdôvodnil tento krok pripravovanou zmenou koncepcie. Všetky doterajšie plánované schôdzky vydavateľa s vedením novín, ktoré by mohli viesť k obnoveniu vydávania, boli neúspešné.

Viac o téme: Sloboda tlačeMaďarskoSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu