Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ostrý odkaz od Mayovej aj pre Slovensko: Už žiadne ďalšie summity bez Britov, prosím!

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Britská premiérka Theresa Mayová, ktorá sa zúčastňuje na svojom prvom summite Európskej únie, vo štvrtok v Bruseli vyzvala svojich európskych kolegov, aby už neviedli ďalšie summity bez účasti Spojeného kráľovstva. Uviedol to európsky týždenník Politico vo svojom internetovom vydaní.

Politico s odvolaním sa na nemenovaného diplomata EÚ citoval Mayovú, podľa ktorej bude pre ňu ťažké prijímať veci, ktoré si 27 národní lídri dohodnú medzi sebou. Britská premiérka údajne počas prvého dňa summitu EÚ prerušila prebiehajúcu diskusiu premiérov a prezidentov o migrácii a vyzvala svojich kolegov, aby už nepripravovali žiadne ďalšie stretnutia na vrcholovej úrovni s vylúčením Británie.

Lídri 27 členských krajín EÚ doteraz uskutočnili dve neformálne stretnutia od júnového britského referenda o brexite. Prvé sa konalo koncom júna na záver pravidelného summitu EÚ, keď z rokovaní o budúcej podobe únie odišiel David Cameron a druhé bolo 16. septembra v Bratislave. Ďalší neformálny summit 27 krajín, bez Británie, by sa mal konať v januári na Malte.

Mayová si želá byť zapojená do všetkých diskusií a chce, aby aj neformálne summity boli vo formáte 28 krajín, inak ťažko prijme veci, ktoré si ostaných 27 krajín dohodne medzi sebou. Predseda Európskej rady Donald Tusk však Mayovú upozornil, že boli dôvody na to, aby sa stretli iba lídri 27 krajín, s čím sa Londýn musí zmieriť.

Britská premiérka na summite poďakovala predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi, ktorý je zodpovedný za slovenské predsedníctvo v EÚ a aj Donaldovi Tuskovi, že jej poskytli "inštruktáž" o bratislavskom summite, ktorý vyústil do prijatia Bratislavskej cestovnej mapy.  

Októbrový summit EÚ nie je zameraný na otázky okolo brexitu, tie budú aktuálne až po aktivácii článku 50 Lisabonskej zmluvy, Mayová však počas štvrtkovej pracovnej večere svojich kolegov informovala o poslednom vývoji v jej krajine v súvislosti s brexitom.

Viac o téme: SummitEurópska úniaTheresa MayováBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu