Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Napätie v Európe stúpa: Dôvodom je ruská flotila, najväčšia provokácia od studenej vojny?

Admirál Kuznecov
Admirál Kuznecov (Zdroj: Profimedia)

MOSKVA - Ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov vyrazila na bojovú misiu, v rámci ktorej bude plávať pod prísnym dohľadom okolo Európy. Niektorí odborníci označili plavbu blízko európskych brehov za provokáciu zo strany Ruska. Rusko sa podľa NATO pripravuje na rozhodujúcu bitku v Sýrii.

Loď vyrazila na plavbu do Stredozemného mora 15. októbra 2016. Cieľom jej presunu je zabezpečiť „vojenskú prítomnosť“ v operatívne dôležitých oblastiach tzv. svetového oceánu, uvádza sa vo vyhlásení tlačovej služby ruskej Severnej flotily, ktoré zverejnila agentúra Interfax.  Do flotily lodí Severnej flotily meniacich svoju dislokáciu patrí aj ťažký raketový krížnik Piotr Velikij, veľké protiponorkové lode Severomorsk a Viceadmirál Kulakov a zabezpečovacie lode.

Nepohodlnej ruskej novinárky sa potrebovali zbaviť: Škandalózny proces s páchateľmi vraždy

Ruské vojenské lode presúvajú k Sýrii útočná lietadla. Podľa NATO posilňuje Rusko svoje jednotky pre záverečnú bitku o Halab. Začať by mohla za dva týždne. Plavidlá sú teraz blízko Nórska, ktorého armáda zverejnila snímky urobené hliadkovacím lietadlom.

Briti budú flotilu monitorovať

Veľká Británia vysiela do kanálu La Manche a Severného mora svoju vojnovú loď, aby monitorovala pohyb ruskej lietadlovej lode Admiral Kuznecov a skupiny jej sprievodných plavidiel. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Minister obrany Michael Fallon dnes uviedol, že britské ozbrojené sily budú ruské plavidlá monitorovať na „každom kúsku ich cesty“. Lietadlová loď Admiral Kuznecov a skupina jej sprievodných plavidiel smeruje na juh z Nórskeho do Severného mora. Pohyb skupiny bude monitorovať britský raketový torpédoborec Duncan, ktorý vyplával z prístavu v Portsmouthe. 
Okrem toho bude ďalší raketový torpédoborec Dragon sledovať pohyb dvoch ruských korviet, ktoré sa k Británii blížia z Portugalska.

Chystajú útoky v Sýrii

„Ide o najväčšie nasadenie od konca studenej vojny, presúvajú celú Severnú flotilu a väčšinu Baltskej flotily. Nebude to priateľská zastávka v prístave. Za štrnásť dní budeme svedkami vystupňovaných útokov na Halab,“ citovala agentúra Reuters nemenovaného diplomata NATO.

Nórska armáda zverejnila zábery, na ktorých je vidieť flotila ruských vojnových lodí plaviacich sa v medzinárodných vodách pri Nórsku. Je medzi nimi jediná ruská lietadlová loď Admirál Kuznecov a krížnik Peter Veľký. Zachytené boli pri ostrove Andoya u severného Nórska. Nórske médiá oznámili, že Rusko informovalo nórsku armádu, že vojnové lode sú na ceste do Stredozemného mora.

Ruská agentúra TASS už v júli oznámila, že Admirál Kuznecov bude nasadený do operácií v Sýrii v období od októbra do januára. Má na nej byť 15 bojových lietadiel Su-33 a MiG-29K a viac ako desať vrtuľníkov Ka-52K, Ka-27 a Ka-31.

Ruské letectvo bojuje v Sýrii po boku sýrskej armády. Na štvrtok ohlásilo jedenásťhodinový prestávku v náletoch na východný Halab, ktorý ovládajú odporcovia Damasku. Francúzsko chce usilovať o predĺženie prímeria na niekoľko dní; ruská armáda zatiaľ predĺžila pôvodne osemhodinový pokoj zbraní o tri hodiny.

Tréning bojovej súčinnosti

Počas plavby do Stredozemného mora sa na lodiach uskutoční previerka pripravenosti posádky a nácvik bojovej súčinnosti, a to aj s účasťou lietadiel a vrtuľníkov. Naplánované sú aj spoločné manévre s loďami iných flotíl ruského námorníctva.

V letke lietadlovej lode ADmiral Kuznecov sú najnovšie bojové lietadlá MiG-29KR a MiG-29KUBR, ako aj lietadlá Su-33, informovala agentúra Interfax. Pre Admirala Kuznecova vyrobili aj bojové vrtuľníky Ka-52K „Katran“. 
Vo výzbroji tejto ruskej lietadlovej lode sú okrídlené protilodné rakety Granit, raketové systémy Klinok a Kaštan, automatické delostrelecké zariadenia i systém protiponorkovej ochrany.  

Agentúra Interfax dodala, že táto lietadlová loď - schopná niesť vyše 50 lietadiel - v uplynulých rokoch už viackrát plnila vojenské úlohy vo východnom Stredomorí. Ruský vojenský expert Leonid Ivašov v rozhovore pre Interfax uviedol, že Rusko prvýkrát v dejinách plánuje použiť palubné letectvo nie počas vojenského cvičenia, ale v bojových situáciách.

Viac o téme: Ruská flotilaAdmirál Kuznecov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu