Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Volebný súboj Trumpa a Clintonovej ohrozuje mládež: Žiakom pustili debatu, už nikdy viac!

(Zdroj: SITA, SITA, fivethirtyeight.com)

BRATISLAVA - Žiadna tretia politická debata už nebude. Stačili predošlé dve. Toto si povedali učitelia na americkej základnej škole. Brent Wathke už nechystá prenos pre malých žiakov z debaty republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej. Dôvod?

Nemysliteľné. Za čiarou dobrých mravov. Brent Wathke (33) už nebude púšťať svojim žiakom v siedmej triede prezidentskú debatu. Myslí si, že už dávno úroveň prekročila pomyselné medze. Za čiarou sú už aj politické reklamy plné nevhodných narážok. "Je to totálny bordel," povedal pre New York Times Wathke. "Úprimne, nemôžem sa dočkať, kedy to už skončí."

Strach o napodobovanie

Spolu s kolegami z učiteľského zboru si láme hlavu, ako s deťmi hovoriť o politike. Wathke sa bojí, že jazyk politiky sa prenesie medzi žiakov a budú sa správať ako prezidentskí kandidáti, ktorí na seba pred kamerami pokrikujú a vzájomne sa urážajú.

Pre Slovákov možno čudné, no v Amerike poltiku riešia na školách aj 12-ročné deti. Dôkazom je Wathkeho trieda, kde sa aktuálny stav prezidentskej kampane preberá. "Keď vyhrá Trump, bude to ako v Hry o tróny," hovorí mladý Payton Foy. "Nechcem byť k Trumpovi zlý, ale vyzerá to tak."

Slová Trumpa môžu viesť do riaditeľne

Ďalší žiak, ktorý pozeral druhú debatu medzi Trumpom a Clintonovou, povedal, že to bolo zlé. Učiteľ Wathkeho rozbolela hlava najmä po tom, čo unikli do médií Trumpove citlivé vyjadrenia ohľadom obchytkávania žien. S opakovaním slov, ktoré deti vidia na obrazovke, môže byť problém. "Dávame si pozor, myslím, že keby ste zopakovali niečo z toho, čo hovorí Trump, hrozil by vám návšteva riaditeľovej kancelárie. Možno by vás aj vyhodili," povedal pre NYT 12-ročný Connor Felton.

Wathke sa bojí aj návštevy mítingov politických kandidátov. Najmä počas výstupov Trumpa môže odznieť všeličo. Jeho priaznivci dokonca nosia na tričkách nápisy s neslušným obsahom. Bojí sa, aby jeho žiaci odtiaľ nepochytili zlé vzorce správania či oplzlý slovník.

Romney a Obama boli nudní

Donna Xiong si zase myslí, že rasové vzťahy by sa mali jatriť. "Nemyslím si, že je to v poriadku. Keby ma vyhodili z obchodu za to, že som Aziatka či mám inú farbu pokožky, nie je to v poriadku," povedala. Wathke sa obáva o svojich študentov aj z toho dôvodu, že v dobe sociálnych médií nie je možné pred deťmi niečo utajiť.

Pre zaujímavosť im pustil prezidentskú debatu z roku 2012, kedy proti sebe stáli Barack Obama (demokrat) a Mitt Romney (republikán). Čo na túto debatu hovorili deti? Oproti Trumpovi a Clintonovej to bo veľký kontrast. "Prvá odpoveď bola, že je to nuda," zakončil učiteľ Wathke.

Viac o téme: VoľbyDonald TrumpHillary Clinton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu