Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Premiér Módí vyslovil slová, z ktorých mrazí: Tu sa nachádza liaheň terorizmu!

Naréndra Módí
Naréndra Módí (Zdroj: SITA)

NAÍ DILLÍ - Liaheň terorizmu sa nachádza v susedstve Indie a má napojenie na celý svet, povedal dnes indický premiér Naréndra Módí so zjavným odkazom na Pakistan, ktorý však konkrétne nemenoval. Píše o tom agentúra DPA.

Módího vyjadrenie zo stretnutia lídrov zoskupenia BRICS v prímorskom letovisku v indickom zväzovom štáte Goa uverejnil na Twitteri hovorca indického ministerstva zahraničných vecí. Na verejne neprístupnej schôdzke vrcholných predstaviteľov skupiny BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR) sa tento víkend v Indii zúčastňujú Michel Temer za Brazíliu, Vladimir Putin za Rusko, Si Ťin-pching za Čínu a Jacob Zuma za Juhoafrickú republiku.

Módí vo svojom otváracom prejave hovoril o potrebe konkrétneho plánu na oživenie celosvetovej ekonomiky i o tom, ako je hospodársky rozvoj ohrozovaný vzmáhajúcim sa terorizmom. Zväčšujúci sa oblúk terorizmu ohrozuje Blízky východ, západnú Áziu, Európu i južnú Áziu, zdôraznil Módí.

"V našom vlastnom regióne predstavuje terorizmus hrozbu pre mier, bezpečnosť i rozvoj. A je tragické, že jeho liahňou je krajina v susedstve Indie," povedal predseda indickej vlády. 

"A na túto liaheň sú napojené teroristické články na celom svete. (Táto liaheň) formuje postoj, ktorý hlása, že terorizmus je oprávneným prostriedkom na politické účely," uviedol Módí. Tomuto postoju a tejto hrozbe musí skupina BRICS hlasno oponovať, konštatoval indický premiér.

Módího vyjadrenie prichádza zhruba mesiac po tom, čo pri teroristickom útoku na tábor indickej armády v Kašmíre zahynulo 19 vojakov. Kašmír je sporné územie, o ktoré India a Pakistan vybojovali medzi sebou už dve vojny. Z útoku na tábor obviňuje India teroristov podporovaných Pakistanom.

Viac o téme: TerorizmusPakistanNaréndra Módí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu