Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivé VIDEO Hurikán Matthew ničí Ameriku: Obetí je už viac ako 800

Florida zažíva silu hurikánu Matthew Zobraziť galériu (13)
Florida zažíva silu hurikánu Matthew (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Hurikán Matthew, ktorý zasiahol tento týždeň územie Haiti, si podľa aktuálnych údajov vyžiadal v tejto ostrovnej krajine najmenej 842 obetí na životoch. Agentúra Reuters uviedla, že búrka tiež pripravila desaťtisíce ľudí o domovy a zničila úrodu v regióne označovanom za obilnicu tejto chudobnej karibskej krajiny.

Hurikán zasiahol Haiti v utorok, informácie o následkoch v odľahlejších oblastiach však prichádzajú s oneskorením, keďže boli prakticky odrezané od okolia. Najmenej 175 ľudí zahynulo v dedinách, ktoré sú roztrúsené v kopcoch a na pobreží úrodného západného výbežku Haiti.

Najmenej tri obce hlásia po desiatkach obetí na životoch. Jednou z nich je roľnícka dedina Chantal, kde starosta eviduje 86 mŕtvych a 20 nezvestných. Obyvatelia zahynuli väčšinou v prípadoch, keď na ich domy spadli vyvrátené stromy. Niekoľko desiatok obetí úrady zaznamenali aj v pobrežnom mestečku Les Anglais.

Škody a prípadné obete na Bahamách nie sú zatiaľ známe, hurikán prešiel okolo bahamskej metropoly Nassau v noci nadnes. Matthew je prvý veľký hurikán, ktorý ohrozuje Spojené štáty priamym zásahom za vyše desaťročie a vynútil si hromadné evakuácie pobrežných oblastí štyroch amerických štátov - Floridy, Georgie a Južnej a Severnej Karolíny.

O 17.00 h SELČ sa jadro búrky nachádzalo 155 kilometrov juhovýchodne od floridského mesta Jacksonville. Južné časti Floridy unikli v noci nadnes najhoršiemu, ale úrady varovali ľudí ďalej na sever, aby nepodľahli falošnému pocitu bezpečia, uviedol Reuters. Guvernér Floridy Rick Scott na tlačovej konferencii informoval, že 600.000 domácností zostalo v dôsledku hurikánu bez elektriny.

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

NASA a americké vojenské letectvo, ktoré prevádzkujú raketovú základňu na Myse Canaveral, prijali opatrenia na ochranu zamestnancov a techniky. V Kennedyho vesmírnom stredisku sa tím 116 zamestnancov riadiaceho centra uchýlil počas prechodu hurikánu do bunkra, búrka tam však žiadne veľké škody nespôsobila.

Národné hurikánové centrum v Miami uviedlo, že intenzita hurikánu sa počas noci nadnes znížila z mimoriadne nebezpečnej kategórie 4 na kategóriu 3 podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice, naďalej je to však nebezpečná búrka. Riaditeľ centra Rick Knabb povedal, že hoci Matthew doteraz kopíroval pobrežie a jeho oko zostávalo mimo pevninu, predstavuje naďalej veľké nebezpečenstvo pre obyvateľov na pobreží, ktorých ohrozuje záplavami.

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Posádka lietadla zažila poriadne silné turbulencie. Na videu je zachytený pohľad pilota priamo cez hurikán. 

Aktuálna situácia na Daytona Beach na Floride. Hurikán Matthew úraduje a dáva o sebe poriadne vedieť. Pobrežné záplavy a silný vietor. 

Dva milióny ľudí po celom juhovýchode sa presunulo do vnútrozemia. Niekoľko stoviek domácnosti a podnikov zostalo bez elektrickej energie. Viac ako 200 000 domácností v piatok zostalo v tme už od skorých hodín. 

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Búrka sa prehnala jedným z najväčších pobreží v oblasti Miami. Aj naďalej ohrozuje svojím zásahom a silou asi 26 miliónov ľudí. Prezident Obama v súvislosti z vážnym ohrozením podpísal výnimočný stav v Georgii, na Floride a Južnej Karolíne. 

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

National Hurricane Center upozorňuje, že ide o veľmi nebezpečný hurikán, ktorý sa postupne približuje k východnému pobrežiu Floridy. Aktuálne Matthew dosahuje hurikán kategórie 3. Z toho vyplýva, že maximálna rýchlosť vetra by mala dosiahnuť 8,9 m/s. Avšak rýchlosť vetra na Floride, sa už približuje k rýchlosti 31 m/s. 

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: Twitter)

Satelitná snímka znázorňuje príchod hurikánu Matthew zo severozápadu Kuby smerom k pobrežiu Atlantického oceánu na južnej Floride
Zobraziť galériu (13)
Satelitná snímka znázorňuje príchod hurikánu Matthew zo severozápadu Kuby smerom k pobrežiu Atlantického oceánu na južnej Floride  (Zdroj: TASR)

Vzniklo veľa videí na Floride, ktoré ľudia zverejnili na svojich Twitter profiloch. Silný vietor a bičovanie dažďa prinútila väčšinu obyvateľstva ukryť sa do svojich obydlí. Viac ako 140 000 domácností na Floride je pripravených, povedal guvernéra Rick Scott.

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

"Táto búrka je monštrum," vyjadril sa floridský guvernér Rick Scott. "Nechoďte surfovať, nechoďte na pláž. Zomriete," vyzval obyvateľov Scott. "Búrka už zabila veľa ľudí. Mali by sme očakávať, že rovnaký dopad to bude mať aj na Floride," varoval Scott

Hurikán Matthew je v blízkosti už len 10 kilometrov od pobrežia. 

Desivé VIDEO Hurikán Matthew
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: TASR)

Obamove obavy a opatrenia

Ako informovala agentúra AP, Obama v noci nadnes (SELČ) absolvoval telefonické rozhovory s guvernérmi štátov na juhovýchode USA ohrozených hurikánom. Ide o Floridu, Georgiu a Severnú i Južnú Karolínu. 

Ak sa naplnia obavy o smere pohybu a sile hurikánu, bude z tejto oblasti potrebné evakuovať vyše dva milióny ľudí. Obama preto vyzval tamojšie obyvateľstvo, aby rešpektovalo pokyny úradov. Na svoju vládu zasa apeloval, aby zaujala "čo najviac proaktívny postoj". Obama v rozhovore s guvernérmi potvrdil pripravenosť federálnej vlády uvoľniť z federálnych zdrojov finančné rezervy, aby jednotlivé štáty Únie mohli adekvátne reagovať na vývoj situácie s hurikánom. 

Hurikán Matthew si na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) spustila špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá obyvateľom v núdzi pomôže nájsť vopred pripravené úkryty so zásobou jedla, vody a liekov. Doteraz si hurikán Matthew pri prechode karibskou oblasťou - cez Kubu, Haiti, Dominikánsku republiku a Bahamy - vyžiadal najmenej 112 ľudí, pričom väčšina z nich prišla o život na Haiti. Predpokladá sa, že dnes by Matthew mohol udrieť na pobreží Floridy. Americká meteorologická služba informovala, že Matthew zosilnel na hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice.

V súvislosti s hurikánom bolo vo štvrtok a dnes na Floride zrušených vyše 3000 letov. Rušia sa tam aj plavby lodí a vlakové spojenia.

Hurikán Matthew si na Haiti vyžiadal najmenej 264 obetí a veľké materiálne škody

Hurikán Matthew počas prechodu ponad Haiti spôsobil smrť 264 ľudí. Informovala o tom spravodajská spoločnosť BBC s odvolaním sa na miestnu vládu, ktorá predtým uvádzala 140 obetí na životoch. Len v meste Roche-a-Bateau na juhu polostrova prišlo o život 50 ľudí. Pátranie po zranených a prípadných obetiach pokračuje. Úrady pripúšťajú, že počet obetí sa môže zvýšiť.

Hurikán Matthew si na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Väčšinu obetí a zranených na Haiti hlásia z miest a dedín na južnom pobreží. Mnohých ľudí usmrtili padajúce stromy, vetrom unášané predmety alebo rozvodnené rieky. Podľa úradov v provincii Sud živel zrovnal so zemou alebo poškodil 30.000 domov. V najväčšom meste Haiti, v Jeremie, je zničených 80 percent budov.

Podľa úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí sa na Haiti v núdzi ocitlo 350.000 ľudí. Podľa hovorkyne Amerického Červeného kríža Suzy DeFrancisovej je momentálne prioritou sfunkčnenie telefónnej siete a distribúcia pomoci pre obyvateľstvo. V obave pred vypuknutím epidémie cholery začne Červený kríž s distribúciou tabliet na čistenie vody. OSN už medzičasom informovala, že pre Haiti, ktoré je najchudobnejšou krajinou na západnej pologuli, môžu byť dôsledky vyčíňania hurikánu Matthew najvážnejšie od ničivého zemetrasenia z roku 2010. Kvôli hurikánu preložili na Haiti aj voľby, ktoré sa mali konať 9. októbra.  

Hurikán Matthew si na
Zobraziť galériu (13)
 (Zdroj: SITA)

Americká meteorologická služba informovala, že Matthew zosilnel na hurikán štvrtej kategórie - druhej najvyššej podľa Saffirovej-Simpsonovej stupnice - a blíži sa k pobrežiu amerického štátu Florida.

 

Cestujúci sa tiež trápia

Problémy tiež spôsobuje cestujúcim. Od stredy do nadchádzajúcej soboty v postihnutej oblasti USA podľa servera FlightAware zrušených 4500 letov a očakáva sa, že tento počet ešte stúpne. Postupne sa začali otvárať letiská na juhu Floridy, kde dnes očakávajú obnovenie letov. Letecké spoločnosti pred príchodom hurikánu presunuli lietadlá a posádky z cesty Matthewa a teraz ich musia dopraviť späť do oblasti.

Hoci si hurikán vynútil evakuácie, zrušil lety, prekazil dovolenky na Floride a zanechal státisíce ľudí v tme, nezabráni vraj sobotňajšej svadbe jedného floridského páru, aj keď zrejme nebude môcť byť na pláži, ako to plánovali. Jaime Gurnavageová a Ryan Gordon pre noviny Florida Today povedali, že si pre svoju svadbu úmyselne vybrali sobotu 8. októbra, pretože keď otočíte číslicu osem na bok, je to symbol nekonečna. A majú v úmysle svadbu uskutočniť bez ohľadu na búrku, keďže už majú "na všetkom vyrytý dátum 8. októbra". Keďže hurikán ušetril juh Floridy, zdá sa, že svadobný pobyt v Key West im nič neprekazí, uviedla tlačová agentúra AP. 

Viac o téme: Barack ObamaHurikán Matthew
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu