Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Putin objavil ďalšieho vnútorného nepriateľa: Mimovládku, ktorá dokumentuje Stalinove zločiny

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo uznávanú ľudskoprávnu organizáciu Memorial na zoznam tzv. zahraničných agentov, teda mimovládnych subjektov, ktoré sa politicky angažujú a zároveň dostávajú peniaze z cudziny. Rezort zverejnil dnes vyhlásenie, podľa ktorého bolo pri kontrole zistené splnenie týchto kritérií, informovala agentúra DPA.

Samotná organizácia Memorial oznámila, že sa bude proti tomuto kroku brániť súdnou cestou. Bojovníčka za ľudské práva Ľudmila Alexejevová, ktorá pôsobí v Moskovskej helsinskej skupine, postup ruských orgánov kritizovala ako ukážku postoja vlády k občianskej spoločnosti.

Kontroverzný zákon o tzv. zahraničných agentoch, ktorý si vyslúžil medzinárodnú kritiku, platí v Rusku od roku 2012. Na príslušnom zozname sa odvtedy ocitlo viac ako 140 mimovládnych organizácií. Mnohé z nich vnímajú takéto označenie ako stigmu, ktorá obmedzuje ich činnosť.

Medzinárodné zoskupenie Memorial združuje desiatky organizácií, ktoré sa okrem iného venujú dokumentovaniu zločinov spáchaných sovietskym režimom v ére diktátora Josifa Stalina.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu