Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová varuje Európu: Toto je spôsob, ako zabrániť odchodom z Únie!

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu je varovným signálom pre všetky ostatné členské krajiny tohto bloku, ktoré sa musia naučiť prijímať rozhodnutia rýchlejšie, namiesto podpisovania nových dohôd. Vyhlásila to v piatok nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Je to varovný výstrel pre nás všetkých, aby sme si znova uvážili: Čo pre nás znamená Európa? Čo musí Európa zmeniť, aby bola úspešná v očiach ľudí?" Kancelárka, ktorú cituje agentúra Reuters, to povedala na stretnutí Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

Merkelová dodala, že Európa sa musí rozhodnúť, na čo sa potrebuje sústrediť a kde môže zohrávať menšiu úlohu. "Nemusíme vždy hovoriť o nových zmluvách, ale skôr o konkrétnych činoch," zdôraznila.

Francúzsky prezidentský kandidát Nicolas Sarkozy v tejto súvislosti uviedol, že ak sa na budúci rok stane opäť hlavou štátu, dokázal by brexit zvrátiť, a to vyjednaním zmluvy s EÚ, ktorá by bola pre Britániu prijateľnejšia. Berlín aj Paríž sa však od týchto vyjadrení dištancovali.

Viac o téme: Angela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu