Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ruská vláda spochybnila zverejnené údaje o obetiach náletov v Sýrii

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruská vláda odmietla dnes tvrdenie organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), že pri náletoch Ruska v Sýrii zahynulo za posledný rok vyše 9000 ľudí vrátane takmer 4000 civilistov. Podľa vyjadrenia kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova, ktoré prevzala agentúra DPA z ruských médií, takýto údaj nie je dôveryhodný.

"Informáciu o tom, čo sa deje v Sýrii, od organizácie so sídlom v Británii, nepovažujeme za dôveryhodnú," povedal Peskov na margo správy, ktorú SOHR vydalo pri príležitosti prvého výročia začatia ruských náletov v Sýrii. Hovorca tiež uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin trvanie operácie na podporu sýrskeho vedenia nijako neohraničil.

Uvedená monitorovacia organizácia sa spolieha na sieť informátorov, ktorí pôsobia anonymne priamo v Sýrii, pričom správy preberané svetovými médiami nie je možné nezávisle overiť. V najnovšej bilancii je podľa nej zarátaných aj vyše 900 usmrtených detí.

Peskov dnes poukázal aj na úspechy ruských vojenských zásahov v Sýrii, ktorých deklarovaným cieľom je podpora tamojších vládnych síl v boji proti teroristom. "Ak uvážime, že do Damasku nevkročili ani Islamský štát, ani al-Káida či Front an-Nusra, je to pravdepodobne ten najdôležitejší výsledok našej podpory legitímnej armády Sýrie," citovala jeho slová agentúra Interfax.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí USA John Kirby tento týždeň varoval, že ruské bombardovanie Sýrie by mohlo ešte viac destabilizovať túto krajinu a umožniť zvýšenie vplyvu extrémistických skupín. Ruský rezort diplomacie na to odpovedal obvinením USA z podporovania sýrskych teroristov.

V celkovom počte mŕtvych v dôsledku ruských náletov, ktorý zverejnila SOHR, figuruje takmer 3000 bojovníkov teroristickej organizácie Islamský štát, ako aj zhruba rovnaký počet bojovníkov iných militantných skupín.

Viac o téme: RuskoSýriaDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu