Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vláda USA ohrozuje svetovú ekonomiku: Banková lúpež politikov, píše Wall Street Journal!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Zoznam s.r.o.)

NEW YORK - Jeden z prestížnych amerických ekonomických denníkov The Wall Street Journal informoval, že vlády a regulačné orgány rady upozorňujú na nebezpečenstvá systémových finančných rizík. Podľa všetkého je im to ale úplne jedno, keďže sa zdrojom týchto rizík stávajú aj oni sami.

Jedným z príkladov ohrozovania európskej ekonomiky je terajší útok americkej vlády na nemeckú Deutsche Bank, kvôli ktorému akcie najväčšej nemeckej banky klesli až o 20 % a strhli so sebou aj akcie ďalších európskych bánk.

Americké ministerstvo spravodlivosti požaduje od nemeckej banky pokutu v sume 14 miliárd dolárov (12,44 miliardy eur). Dôvodom bol predaj hypotekárnych cenných papierov z rokov 2005 až 2007, čo predstavuje obdobie pred nástupom finančnej krízy v roku 2008. Deutsche Bank je obvinená z toho, že neposkytla svojim investorom pri predaji hypotekárnych cenných papierov správne informácie o ich kvalite.

Vláda USA ohrozuje svetovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Pokutu v takejto výške je ale viac ako nemožné zo strany banky zaplatiť. Deutsche Bank už v minulosti vyplatila americkej vláde miliardy dolárov v rámci urovnania iných podobných sporov. Trhy sa teraz obávajú jej pádu. Je teda na mieste povedať, že tento prípad má tendenciu prerásť do globálnej systémovej krízy, informoval WSJ.

Problémy jednej z najväčších európskych bánk by mohli vyvolať trhovú paniku z bankových rizík a politickej neistoty. Nemecká vláda trvá na tom, že záchrana banky nepripadá do úvahy, a vyzerá to tak, že to myslia vážne. Berlín totiž minulý rok zablokoval snahu Talianska pomôcť ich nemeckým veľkým bankám.

Jedna z najväčších bánk v USA sa zmieta v škandále: Falošné účty a bonusy!

Nárok Washingtonu sa zakladá na pochybnej teórii, že federálni prokurátori vedia lepšie ako investori, aké boli správne ceny aktív počas hypotekárnej trhovej mánie spred desiatich rokov. Úrady pritom nenašli jediného zamestnanca Deutsche Bank, ktorý by v tomto prípade spáchal niečo, čo by sa dalo trestne stíhať. Ide teda o politickú bankovú lúpež.

Existujú podozrenia zo strany Európanov, že útok na Deutsche Bank je reakciou na augustové rozhodnutie Bruselu, nariadiť americkej spoločnosti Apple doplatiť Írsku 13 miliárd eur na daniach. Washington ale žiadne takéto stimuly nepotrebuje. Obamova administratíva rovnako veselo pľundruje aj americké banky.

Vláda USA ohrozuje svetovú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: androidportal.zonam.sk)

V týchto prípadoch sú fakty úplne nepodstatné, keďže sa žiadny z nich nikdy pred súd nedostane. Žiadna banka si v dnešnom svete nedovolí odporovať príkazom vlády. To patrí medzi najnovšie ponaučenia o systémových rizikách v tomto svete. Denník WSJ uzatvoril celú tému tým, že sa vládna ľubovôľa stala jedným z hlavných rizík pre globálny finančný systém. 

Viac o téme: BankaPokuta Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu